open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
O izbornim promjenama razgovara se izvan institucija, a na mjestu gdje se odlučuje "kisele se" prijedlozi
Intenzivni razgovori o izmjenama izbornog zakonodavstva vođeni su prošle sedmice, kada su u Bosnu i Hercegovinu stigli Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu, koji su imali sastanke s predstavnicima političkih stranaka. Razgovori će biti nastavljeni.
01.11.2021. u 21:43
get url
text

Istovremeno, dok se o izmjenama izbornog zakonodavstva razgovara izvan institucija Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u proceduri stoji nekoliko prijedloga koji čekaju da ugledaju svjetlo dana i da se zastupnici o njima konačno izjasne.

Postavlja se pitanje šta se čeka.

VEZANI TEKST - Izborni zakon: SDA, HDZ, DF i NS dostavili konkretne prijedloge, ostale stranke ganjaju populizam

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, prokomentirao je da svi prijedlozi trebaju biti proceduralno okončani unutar institucija.

- Samo je državni Parlament mjesto gdje će se odlučivati o izmjenama Izbornog zakona i shodno tome amandmanima na Ustav BiH – istakao je Đonlagić.

Tako se još od prošle godine u proceduri nalazi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub zastupnika Demokratske fronte. Ovaj prijedlog još čeka na pokretanje procedure.

Kako piše u obrazloženju, prijedlog DF-a između ostalog predviđa otklanjanje nepravilnosti kod glasanja uvođenjem savremenih tehnoloških mogućnosti, onemogućuje kandidiranje osobama koje je osudio Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, uvažava presude Evropskog suda za ljudska prava te se brišu etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, propisuje novi sastav i način izbora delegata u Doma naroda Parlamentarne skupitine BiH...

U Parlamentu BiH nalazi se i prijedlog izmjena Ustava Bosne i Hercegovine koji su krajem septembra uputili zastupnici Naše stranke. Ovaj prijedlog je dobio zeleno svjetlo Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH na sjednici 25. oktobra. Čeka se da dođe na red da o njemu rasprave zastupnici.

Prema prijedlogu amandmana na Ustav BiH Naše stranke, ukida se tročlano Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedništvo BiH imalo bi predsjednika i potpredsjednika čije bi funkcije bile ceremonijalne. Birali bi se u Parlamentu BiH, svaki bi državljanin BiH mogao biti predsjednik, funkcija je ograničena na jedan mandat.

VEZANI TEKST - Bečki Standard: Palmer i drugi strani diplomati u BiH popuštaju HDZ-u i SNSD-u

Ovlaštenja koja sada ima Predsjedništvo BiH, kao što su vanjska politika, odbrana, prešla bi na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a Vijeće ministara bi kao i dosad odlučivalo i bilo birano.

U parlamentarnoj proceduri ima i prijedloga drugih klubova zastupnika. Iako spora, procedura usvajanja za njih je pokrenuta.

Tako je Klub zastupnika SDP-a BiH u aprilu dostavio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Trenutna situacija je takva je da je 25. oktobra njihov prijedlog dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma. Zakon dan kasnije nije dobio potrebnu entitetsku većinu i upućen je Kolegiju Zastupničkog doma na usaglašavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.