navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Problem mnogih

Nutricionistica savjetuje kako napokon stati na kraj prejedanju

Bilo da ste u karantinu, izolaciji, ili vaš šef zahtijeva da radite od kuće, vjerovatno ste primijetili da jedete puno više i češće, ali i ne tako kvalitetno, od kad traje pandemija izazvana koronavirusom.

Objavljeno: 09.10.2020. u 21:43
get url
text

Upravo je rad od kuće idealan recept za ugađanje hranom.

Ako vam se ne sviđa ta nova rutina života u zatvorenom prostoru, ali ne znate kako se vratiti u "normalu", nutricionistkinja iz Los Anegelsa Cynthia Sass donosi nekoliko zanimljivih savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Važno je napraviti raspored obroka

I kada je riječ o hrani rutina je vrlo važna i osnova je za pravilnu prehranu. Ako nikada niste bili "osoba od doručka", možda je upravo sada vrijeme da to postanete i uvedete ovu zdravu naviku u svoj život.

Studija provedena ove godine i objavljena u magazinu "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" otkriva kako je obrok pojeden ujutro, bez obzira na to koliko kalorija pojedemo, pokretač duplo jače dijetno-inducirane termogeneze (mjera koja kazuje kako dobro radi metabolizam).

Naravno, proces je sasvim suprotan ako iste namirnice pojedete uvečer.

Istraživanje je samo potvrdilo ono što se govori oduvijek, a to je da doručak mora biti kraljevski, ručak za prinčeve, a večera za siromašne.

Istraživanje je provedeno u laboratoriji, a učestvovalo je 16 muškaraca koji su konzumirali lagane jutarnje obroke i jako kalorične namirnice za večeru, ali su za potrebe drugog ciklusa istraživanja okrenuli raspored.

Koncentracija šećera i inzulina u krvi je nakon doručka bila znatno smanjena, za razliku od večere.

Kada su sudionici pojeli male količine hrane za doručak i obilnu večeru, cijeli dan su imali pojačan apetiti i želju za slatkim.

Odvojite dovoljno vremena ujutro kako biste pripremili obilan i kvalitetan doručak za idealan početak dana. Ručak pripremite tri do pet sati kasnije, a večeru izbjegavajte jesti tri sata prije odlaska u krevet kako bi probava imala vremena odraditi svoj posao.

Ova praksa će omogućiti i da kvalitetno spavate.

Nikako ne jedite dok ne radite

Iako je primamljivo grickati čokoladu ili sendvič dok radite na kompjuteru, slušate predavanje online ili odgovarate na poštu, ipak je najbolje uzeti pauzu za obrok.

Još je jedna studija provedena ove godine, a objavljena u magazinu "The American Journal of Clinical Nutrition" otkrila kako je upravo navika jedenja za vrijeme rada odličan način da pojedete previše.

Odredite kada je za vas idealno vrijeme za obrok, ugasite zvuk na mobitelu i udaljite se od radnog stola i ostalih stvari koje vam kradu pažnju i uživajte u obroku.

Šta znači jestio s punom svjesnošću

Jesti s punom svjesnošću znači namjerno usmjeriti svoju pažnju na hranu i jedenje za vrijeme obroka, prateći šta se događa u svakom pojedinom trenutku. Drugim riječima, proces jedenja treba osvijestiti kroz sva čula, obraćajući pažnju na miris hrane, njen okus, teksturu, temperaturu, oblik, boju.

Možemo osvijestiti i emocije koje u tom trenutku doživljavamo (nestrpljivost, uzbuđenje, užitak, krivnja, tuga) i s njima povezane misli koje nam prolaze glavom (ovo je ukusno, ne mogu stati, udebljat ću se, nije zdravo).

Prednosti jedenja s punom svjesnošću

Kada jedemo s punom svjesnošću, jedemo sporije i možemo više uživati u hrani ili manjoj količini hrane. Budući da se usmjeravamo na tjelesna čula, vjerovatno ćemo ranije primijetiti da smo siti.

Također, možemo uočiti emocije koje obično prethode želji za hranom ili koje prethode prejedanju.

S druge strane kada jedemo na svoj uobičajeni način – često nismo svjesni koliko brzo jedemo ili malo žvaćemo jer istovremeno gledamo televiziju. Zbog toga jedemo dok god ima hrane ispred nas, neovisno o tome jesmo li se najeli ili jesmo li uopće bili gladni.