navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Primijenite ih već danas

Nutricionistica Ivković O'Reilly podijelila nekoliko savjeta za dobar imunitet

Amela Ivković O'Reilly kazala je kako svako od nas ima ogromnu kontrolu nad imunitetom, te da je važno učiniti sve što je moguće kako bi ga očuvali i poboljšali.

Objavljeno: 29.09.2021. u 08:32
get url
text

Poznata nutricionistica dala je nekoliko važnih savjeta koji će dovesti do dobrog imuniteta, a sa njegovim poboljšanjem možete početi već danas:

- Izbjegavajte šećer, škrobne namirnice, poslastice i nezdravu hranu koji, ne samo da vremenom dovode do metaboličkih problema, već i hrane razmnožavanje loših crijevnih bakterija, koje slabe odbranu imunog sistema.

- Kultivišite zdrav mikrobiom - konzumiranjem svježe, cijele, organske (lokalne) neobrađene hrane.

- Jedite prebiotike - poput bijelog luka, luka, prase, šparoga, idealno svaki dan.

- Jedite probiotike - kao u fermentiranoj hrani svaki dan, dovoljna je mala salata.

- Pijte organski čaj - crni ili zeleni čajevi bogati su polifenolima koji pomažu u aktiviranju obnove ćelija i jačanju imunološkog sistema.

- Konzumirajte toplu vodu sa nefiltriranim jabukovim sirćetom, limunovim sokom i/ ili, za slanu verziju, popijte supu od kostiju napravljenu od zdravih životinja kako biste dobili dozu aminokiselina poput arginina, glutamina i glicina-a sve su one odlične u jačanje imuniteta.

- Maksimizirajte zeleno lisnato povrće - ubacite ga u svaki obrok kako biste nahranili dobre crijevne bakterije vlaknima i hranjivim tvarima koje im omogućuju njihov rast. Oni održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu u vašim crijevima i jačaju imunitet.

- Više začina u prehrani - sa ljekovitim prednostima poput đumbira, bijelog luka, kurkume, cimeta, majčine dušice i kajenskog bibera. Svi sadrže snažan protivupalni, antigljivični i antivirusni udarac - što je dodatno korisno za imunitet, smanjujući sposobnost virusa da prodre u ćelije i replicira unutar njih.

- Post (djelimični od 16-18/20 sati uz vodu) - koji potiče autofagiju za jačanje imuniteta.

- Dopunite imunitet-suplementima koji podržavaju imunitet poput kurkumina, kvercetina, N-acetilcisteina, cinka, vitamina C i D i zohve.

- Krećite se tokom dana. Izađite vani, dnevne doze sunca i svježeg zraka i vježbajte kako biste održali tijelo i um otpornim.

- Spavajte na zdrav način - jeste li ikada primijetili kako nakon nekoliko dana premalo sna obično slijedi prehlada ili još gore? Nikada dobar odmor nije bio važniji!