open-navfaktor-logo
search
Mnogima nisu omiljene
Nutricionisti ističu: Uvrstite u jelovnik ove dvije namirnice i riješit ćete 95 posto nutritivnih problema
Esencijalni nutrijenti se dijele na mikronutrijente, njih trebamo u malim dozama, a uključuju vitamine i minerale i makronutrijente, koje trebamo unositi u većim dozama, poput proteina masti i vode.
14.12.2021. u 20:14
get url
text

Ako pratite određenu dijetu, možete shvatiti kako vam nedostaje esencijalnih nutrijenata, što može značiti i da se trebate okrenuti suplementima kako bi nadomjestili nedostatak.

Ako ste od onih koji vole sve jesti, nutricionist Ryan Carter ima za vas važnu poruku.

Naime, on smatra da možemo do 95 posto esencijalnih minerala u organizam unijeti ako jedemo jetrice (džigerica) i kamenice (pa i druge školjke) i to dva puta u sedmici, ali dodaje i kako, ako jedete tu hranu dva puta sedmično, to ne znači da možete jesti šta god vam drugo padne napamet.

Zašto te namirnice?

On navodi kako jetrice mogu biti jednostavno opisane kao superhrana, a portal Health pojašnjava kako su pune proteina, nemaju puno kalorija i prepune su esencijalnih minerala i vitamina.

Kako bismo to stavili u kontekst, 100 grama goveđih jetrica sadrži oko 3.460 preporučene dnevne doze vitamina B12, a taj je vitamin potreban radi zdravlja živaca i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Sve to čini ovu namirnicu potrebnom.

Sadrži i veliku količinu kvalitetnih proteina. Prehrana bogata proteinima gasi osjećaj gladi, drži osobu duže sitom, i ubrzava metabolizam.

Ako ste čuli kako vrhunski sportisti trebaju pomoć ovakvih namirnica radi fizičkog napora, trebate znati da su svi ovi nutrijenti potrebni i vama, a posebno proteini koji obnavljaju ćelije, ali i hranu koju jedemo pretvaraju u energiju.

Proteini će pomoći i kod mršanja, jer kako je ranije navedeno, gase glad i smanjuju apetit.

Dok se mnogima i sama pomisao na konzumiranje životinjskih organa gadi, treba biti oprezan ako ih jedete jer sadrže i dosta holesterola.

No, postoji način na koji ljudsko tijelo regulira veliki unos holesterola – jetra će jednostavno reagirati tako da ga sama manje proizvodi.

Što se tiče kamenica i školjki, i one su pune nutrijenata, pa tako oko 100 grama divlje uzgojene kamenice sadrži oko 324 posto preporučene dnevne doze vitamina B12, uz cink, bakar i željezo.

Kamenice su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i mozga.

Škampe, rakovi, dagnje ili jastog mogu u prehranu donijeti zadovoljavajuću porciju proteina, a sadrže vrlo malo kalorija.

No, Ryan dodaje kako se ne možemo samo osloniti na ove dvije namirnice kako bismo bili zdravi te ističe kako to nikako ne znači da možete ostatak vremena jesti sve što poželite. Dakle, ako ste na dijeti morate svakako smanjiti unos kalorija tokom dana.

Ako vam nije užasna pomisao da jedete ove namirnice, onda ih svakako uvrstite u sedmični jelovnik i jedite u umjerenim količinama.

Kako pripremiti jetrice?

Mnogima se ne sviđa okus ove namirnice, ali ako je naučite pripremati na pravilan način, promijenit ćete mišljenje.

Nema hrane koja je toliko bogata esencijalnim nutrijentima u bio raspoloživom obliku, kao što je to jetra.

Pečena u tavi

Vrlo je ukusna ako se priprema na ovaj način i na kraju krženja doda isjeckani bijeli luk.

Spaghetti Bolognese

Jetricu možete nasjeckati ili samljeti s ostatkom mesa tokom pripreme ovog jela.

Hamburgeri

Usitnjenu jetricu možete dodati i mesu za hamburger.

Knedle

Ako dodate jetricu smjesi od griza, dobit ćete ukusne knedle za supu ili gulaš.

Dodajte začine: na taj način bilo kojem jelu s jetricama poboljšat ćete okus i prikriti njenu jaku aromu.

Savjet više: Namočite jetricu u mlijeko i sok limuna prije kuhanja. Na taj ćete način ublažiti njen jaki okus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.