open-navfaktor-logo
search
"Heroj Rusije"
Nurmagomedov na udaru: Javnost podjeljena zbog prijedloga, oglasili se i borci
Prvak UFC-ove lake kategorije Khabib Nurmagomedov odmara se u Dagestanu nakon što je prije dvije sedmice gušenjem odbranio titulu u borbi protiv Justina Gaethjea.
Nedim Pobrić
06.11.2020. u 16:07
get url
text

Nakon što je zadržao šampionski pojas Nurmagomedov je obznanio kako završava profesionalnu karijeru, u kojoj nije nikada poražen.

Zbog toga je ruski saborski zastupnik Gadzhumurat Omarov predsjedniku Vladimiru Putinu uputio pismo u kojem traži da Khabib dobije najvišu počasnu titulu koja postoji - heroj Rusije.

- Takvi momci kao što je Khabib uzor su mnogim mladim ljudima, a svaka bi generacija trebala imati svoje uzore - pojasnio je Omarov.

Ipak, ova ideja nije se prošla bez kritika. U dobroj mjeri je podijelila rusku javnost, a oglasio je i poznati boksač Kostya Tszyu.

- Heroj Rusije? Za šta? Ako ga hoćete proglasiti počasnim majstorom za sport, u redu, to razumijem, on to zaslužuje, ali titula heroja Rusije... Ne razumijem. Bez obzira na to koliko ga ja poštovao zbog onoga što je napravio u svojoj karijeri, to nije usporedivo - izjavio je Tszyu.

Sličnog razmišljanja je i MMA borac Alexander Shlemenko.

- Za mene je heroj osoba koja žrtvuje svoj život za druge ljude. To su vatrogasci, vojnici... Treba postojati neki stepen gradacije. Khabib je postigao puno u sportu, to niko ne dovodi u pitanje, međutim on se bavi komercijalnim sportom u kojem zarađuje novac, a to se nimalo ne uklapa u naziv "heroj Rusije - zaključio je Shlemenko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.