open-navfaktor-logo
search
Stanje u HNK
Nurković: Prošlo je najgore, nijedna kuća nije ugrožena, nivo Neretve u narednim satima će padati
Vodostaj Neretve u Mostaru trenutno iznosi 1004 centimetara i daleko je od do sada izmjerenog najvećeg vodostaja ove rijeke od 1.525 centimetara.
11.02.2021. u 21:10
get url
text

Kazao nam je to Anel Nurković, rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora, i dodao da Neretva u ovom trenutku jeste visoka, ali je stanje daleko od kritičnog.

- Na Hidroelektrani Jablanica bile su otvorene tri klapne, što znači da je išlo oko 800 kubika vode u sekundi. No, ja sam prije sat dobio informaciju da će se jedna zatvoriti, što će dovesti do pada vodostaja – kaže Nurković.

Nizvodno od Mostara, u poplavnom području Čapljine i Hutovog blata, na vodomjernoj stanici Dračevo most, prije nekoliko sati proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava. Razlog toga je što je, kako kaže Nurković, vodostaj na tom području 360 centimetara, o čemu su obaviješteni Federalna uprava civilne zaštite i Uprava za civilnu zaštitu HNK.

Dodaje da je protok Neretve kroz Metković nešto veći i da bi moglo doći do kritičnih tački kada bi počela redovna mjera odbrane od poplava.

- Na području Ljubuškog i Gruda, vodostaj Trebižata je veći i tamo smo u redovnim mjerama odbrane od poplava. Vodomjerna stanica Humac trenutno je na 326 centimetara. Ukoliko dođe do 330 centimetara proglasit ćemo vanredne mjere od poplava. Hidroelektrana Peć Milini, koja je uzvodno, trenutno ne radi kako ne bi puštala veću količinu vode – kaže.

Iako je u prethodnim satima pala ogromna količina kiše, Nurković je istakao da su se uz određene napore nivoi vode u rijekama uspjeli držati pod kontrolom čime su izbjegnute veće štete.

- Plato ispod Starog mosta u Mostaru je ušće rijeke Radobolje, mjesto gdje se održavaju koncerti. On jeste poplavio, ali nijedna kuća ni garaža nisu ugroženi. Što se tiče mosta koji se nalazi u južnom mostarskom naselju Baćevići, on jeste poplavio, ali on uvijek plavi na ovakvim vodostajima – objasnio je Naurković i dodao da u narednim satim nivo Neretve će samo padati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.