open-navfaktor-logo
search
Napetost s Izraelom
Nuklearna agencija UN-a: Iran skoro dovršio pripreme za obogaćivanje urana
Iran je "skoro dovršio pripreme" za početak obogaćivanja urana do 60 posto čistoće u nadzemnom postrojenju u Natanzu, a tamo planira dodati 1.024 centrifuge prve generacije IR-1, saopćio je u srijedu nuklearna agencija UN-a.
14.04.2021. u 22:20
get url
text

- Agencija je danas potvrdila da je Iran gotovo završio pripreme za početak proizvodnje UF6 obogaćenog do 60 posto U-235 u pilotskom postrojenju za obogaćivanje goriva Natanz - navodi se u saopćenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, pozivajući se na uranijum heksafluorid, oblik u koji se uran stavlja u centrifuge radi obogaćivanja.

Iran je u ponedjeljak optužio Izrael za sabotažu u njegovom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u kojoj su oštećene centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana, upozoravajući da će poduzeti osvetu za napad.

Izjava portparola ministarstva vanjskih poslova Saeeda Khatibzadeha predstavlja prvu zvaničnu optužbu iznesenu protiv Izraela za nedjeljni incident u kome je prekinuto snabdijevanje strujom kompletnog postrojenja.

Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za napad. Sumnja je, ipak, odmah pala na jevrejsku državu čiji su mediji skoro jednoglasno javili o razornom kibernetskom napadu koji je izazvao prekid snabdijevanja strujom.

Ukoliko se Izrael ustanovi odgovornim za sabotažu, to bio dodatno pojačalo napetosti između dvije zemlje, već angažovane u sukobu u sjeni širom Bliskog istoka. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da stopira nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila.

Iran je saopćio u ponedjeljak da je identifikovao osobu koja je prekinula snabdijevanje električnom energijom za nuklearno postrojenje Natanz, što je dovelo do nestanka struje na toj lokaciji, navodi iranski website Nournews riječi obavještajnih izvora.

- Ta osoba je identifikovana. Neophodne mjere su poduzete na hapšenju osobe koja je izazvala prekid snabdijevanja strujom u jednoj od hala na lokaciji Natanz - javio je website.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.