NUBBiH: Promovirana knjiga autora nominovanih za nagradu “Astrid Lindgren“

objavljeno: 03.02.2017. u 21:28

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH) danas je promovirana knjiga "Zvjezdana vrteška“, izbor iz stvaralaštva bh. dječijih pisaca, nominovanih za memorijalnu nagradu "Astrid Lindgren“.

Ismet Ovčina, direktor ove institucije, te glavni i odgovorni urednik publikacije, kazao nam je kako je današnji događaj bitan iz nekoliko razloga.

- Ovom promocijom obilježavamo 15 godišnjicu otkako je Švedska vlada ustanovila „Astrid Lindgren Memorial Award“ u znak sjećanja na najpoznatiju švedsku književnicu čija su djela najviše prevođena na druge jezike. Književnici vole kazati da su njena djela promijenila književnost za djecu i odvela je drugim putem. Pamtimo je po “Pipi Dugoj Čarapi“, ali i kao borca za dječija prava. Današnji događaj, također je važan zbog toga što smo u želji da afirmiramo rad književnika kroz neposrednu komunikaciju dali prisutnima priliku da razgovaraju sa autorima - istakao je Ovčina.

Valja kazati da knjiga obuhvata izbor iz književnog opusa devet bh. dječijih pisaca, od kojih je pet prisustvovalo današnjoj promociji, i to: Kemal Mahmutefendić, Jagoda Iličić, Muhidin Šarić, Mirsad Abdagić Kike i Fahrudin Kučuk. To su kandidati koje je NUBBiH nominovala za memorijalnu nagradu u periodu od 2012. godine do 2017. godine.