open-navfaktor-logo
search
Istraga pada helikoptera
NTSB objavio izvještaj: Otkriveni novi detalji stravične nesreće u kojoj je poginuo Kobe Bryant
Ara Zobayan, pilot koji je upravljao helikopterom, u nesreći u kojoj su život izgubili legendarni košarkaš Kobe Bryant i njegova kćerka Gianna, bio je dezorjentisan u trenutku pada helikoptera, pokazala je istraga.
18.06.2020. u 19:47
get url
text

Izuzetno loši vremenski uslovi, kumovali su nesreći, a izvještaj američkoga Nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja (NTSB), otkrio je nove detalje nesreće, izvještava ESPN.

Prema njemu, pilot je srušio helikopter u planinu iako je mislio da se zapravo uzdiže iznad oblaka jer je krivo percipirao uglove pod kojima se spušta i skreće, što se može dogoditi kad piloti postanu dezorijentisani pri slaboj vidljivosti.

NTSB je izvijestio kako nije bilo znakova kvara na motoru u modelu helikoptera Sikorsky S-76 i kako se elisa vrtjela sve do samog trenutka udara o brdo pri brzini čak 296 kilometara na sat. Nastao je krater, a dijelovi helikoptera bili su razasuti na veličini fudbalskog igrališta.

Kobejeva supruga Vanessa tužila je firmu Island Express Helicopters zbog nemara navevši da pilot nije smio letjeti u takvim uslovima, te da je trebao otkazati let. Firma je negirala odgovornost.

Nesreća u kojoj su osim pilota, Kobeja i njegove kćerke Gianne poginuli i bejzbolski trener John Altobelli, supruga Keri i kći Alyssa, Sarah Chester i kćerka Payton, te košarkaška trenerica Christina Mauser, dogodila je 26. januara 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.