open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
NSRS usvojio zaključke: Pozvan sudija iz RS-a da se povuče iz Ustavnog suda BiH
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a usvojeni su zaključci o povlačenju sudije iz Republike Srpske iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ukidanju rokova za povlačenje saglasnosti o prenesenim nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti. 
26.04.2023. u 20:06
get url
text

Glasanjem da se u RS-u ne provode odluke Ustavnog suda BiH i da se iz njega povuče srpski sudija, vladajuća koalicija poručila je da ne prihvata selektivnu pravdu i neustavne odluke ovog suda, na čijem udaru je, kažu, srpski narod i imovina RS-a, objavio je RTRS. 

Ovim zaključkom Narodna skupština je zadužila zastupnike iz RS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će sastav suda biti bez stranih sudija. Opozicija je bila protiv. Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Uprkos jedinstvenom stavu da je djelovanje Ustavnog suda BiH neustavno i usmjereno na razvlašćivanje RS-a, zastupnicima opozicije je sporno što nisu ispoštovani zaključci Narodne skupštine o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH iz februara 2020. godine i vraćanju nadležnosti, iz decembra 2021.

Iz vladajuće koalicije ukazali su da zaključci o vraćanju nadležnosti ostaju, ali se ukidaju rokovi za realizaciju. To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je i zaključak o usvajanju Informacije o zaključcima Narodne skupštine RS-a usvojenim 10. decembra 2021. godine.

Ovi zaključci se mijenjaju na način da se rok od šest mjeseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi RS-a omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru kada za to budu nastupile odgovarajuće okolnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.