open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
NSRS razmatra ukidanje vanrednog stanja u RS-u
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, zakazana je za danas u Banjoj Luci.
20.05.2020. u 08:06
get url
text

Vanredno stanje uvedeno je početkom aprila usljed situacije nastale širenjem koronavirusa. Na predloženom dnevnom redu 13. posebne sjednice je i Prijedlog rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu, po hitnom postupku.

Rebalans budžeta iznosi tri milijarde i 613 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 188 miliona KM, odnosno 5,5 posto u odnosu na sredstva planirana budžetskim okvirom za ovu godinu. Ministarstvu zdravlja povećan je budžet za 29 posto, sa 213,5 na 274,5 miliona KM, a po osnovu rasta transfera Fondu zdravstvenog osiguranja usljed pandemije virusa korona.

Zastupnici bi trebalo da razmatraju i izmjenu Odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2020., koje je sa 315 miliona povećano na 678 miliona KM. Na predloženom dnevnom redu je i potvrđivanje akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja, kao i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci, za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Zasjedanje entitetskog parlamenta bit će održano u konferencijskoj sali Vlade RS-a koja, kako su rekli iz Narodne skupštine, zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.