open-navfaktor-logo
search
Rasprava
NSRS: Predlagač obrazložio ukidanje "bijelog hljeba" u RS-u, opozicija najavila podršku
U Narodnoj skupštini RS-a danas je počela rasprava o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, a kojim je predviđeno ukidanje "bijelog hljeba", odnosno sprečava se da izabrane osobe po prestanku funkcije nastave dobijati plaću.
03.03.2020. u 13:08
get url
text

Predlagač zakonskih izmjena je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i zastupnik Ujedinjene Srpske Milan Petković.

On je istakao da je potrebno ukinuti neopravdanu privilegiju primanja plate po prestanku funkcije, te naveo da je na kraju prošlog mandata 37 izabranih osoba - ministara, zastupnika i delegata tražilo "bijeli hljeb", za šta je na mjesečnom nivou izdvajano oko 100.000 KM.

- Imali su pravo da šest mjeseci dobijaju platu iako je nisu zaradili, a to  je to sve ukupno građane koštalo oko milion KM. Nije rijetkost da neki i zloupotrebljavaju ovu privilegiju. Ukidanjem ili značajnim redukovanjem, bila bi ostvarena značajna ušteda, a taj novac bi bio upotrijebljen na stavke koje su važnije za građane - istakao je Petković.

Podršku ukidanju "bijelog hljeba" odmah na početku rasprave su najavili iz opozicionog PDP-a, ali i predložili da se donese zakonsko rješenje po principu "jedan čovjek - jedna plaća".

- Nadam se da će ove godine jednom za svagda biti ukinut "bijeli hljeb". Ukupno 41 zastupnik ovdje ima dodatni posao što je oko 80.000 mjesečno, odnosno oko četiri miliona maraka samo za ovaj mandat. Zato predlažemo 'jedan čovjek - jedna plaća' - kazao je Draško Stanivuković (PDP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.