Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika Valentina Inzka od 27. januara 2021. godine, koje je upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih osuđenim za ratne zločine.

Iako usaglašeni, ove zaključke nisu potpisali šefovi klubova SDS-a i PDP-a.

VEZANI TEKST - Inzko poručio da se Dodik pokazao kao kukavica, odgovorio i kada vjerovatno "pakuje kofere"

Rasprave o ovoj tački nije bilo. 

Kako javlja N1, u zaključcima, o kojima će se glasati u nastavku večeri, stoji:

1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom X Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj.

2. NS RS "odbacuje bonska ovlaštenja" i konstatuje da je Visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom X Dejtonskog sporazuma.

– Jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. “bonska ovlaštenja” – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je takvo djelovanje Visokog predstavnika protivpravno i protivustavno.

3. Narodna skupština RS odbacuje zahtjev Visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS (1991 – 2016) – zaključuje se u odgovoru.