open-navfaktor-logo
search
Za oporavak i podršku
NSRS o zaduženju kod Svjetske banke: Ukupno 22,4 miliona eura za preduzeća
Narodna skupština RS-a razmatra danas prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat oporavka i podrške firmama.
17.02.2021. u 12:39
get url
text

Prema riječima ministrice finansija RS-a Zore Vidović, cilj je pomoć firmama pogođenim negativnim posljedicama pandemije koronvirusa. Vidović je istakla da je za RS planirano 22,4 miliona eura, od ukupno 56 miliona za cijelu BiH, a podrazumijeva nekoliko komponentni.

Prva komponenta su kreditne linije za mikro, mala i srednja preduzeća, a prioritetna ciljna grupa su firme koje su u drugom tromjesečju, zbog posljedica virusa korona, imale pad prometa veći od 20 posto. Druga ciljna grupa su mikro, mala i srednja preduzeća u nerazvijenim općinama. Ukupno je za ovu komponentnu projekta predviđeno 20 miliona i 584.000 eura. Podrška će se realizovati preko Investiciono-razvojne banke RS (IRB) koja će kreirati potpuno novu kreditnu liniju.

Druga komponentna projekta će ići preko Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a i novac se planira za podsticaj firmama za unapređenje tehnologije i digitalizacije, a za to je predviđeno 1,7 miliona eura. Rok otplate kredita je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina, a kamatna stopa Svjetske banke je 0,52 posto, zatim pristupna taksa 0,25, a koliko je i naknada za nepovučena sredstva.

- Analizirali smo potrebe i anketirali privrednike i stanovište je da je ovaj novac potreban i da će privreda biti zainteresovana -rekla je Vidović.

Ona je pojasnila da će Ministarstvo finansija i trezora BiH na području RS-a otvoriti račun u jednoj od komercijalnih banaka, a iz koje će IRB RS-a povlačiti novac po odobrenim kreditima.

- Implementacija projekta traje četiri godine. IRB će uputiti javni poziv za odabir banaka koje će raditi ove kreditne linije - objasnila je Vidović.

Zastupnik Milan Radović (SDS) kritikovao je nova zaduženja i naveo podatak da je zaduženje po glavi stanovnika RS-a 4.600 KM, a u FBiH 2.280 KM.

- Slažem se da su dobri uslovi ovih kreditnih projekata, ali nama raste dug. Dug RS-a je 2,2 puta veći od izvornih prihoda - naveo je Radović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.