open-navfaktor-logo
search
Dodikove želje
NSRS ne može obavezati sudiju da se povuče, a i bez Kneževića Ustavni sud BiH može raditi
Narodna skupština RS-a ne može odlučiti ni obavezati sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojeg je birala da se povuče, to je lična stvar sudije hoće li podnijeti ostavku, istakao je Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava.
25.04.2023. u 14:11
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik objavio plan djelovanja: Krećemo sa povlačenjem sudija Srba iz Ustavnog suda BiH

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, najavio je da će u srijedu u NSRS-u biti održana posebna sjednica o povlačenju sudija iz reda srpskog naroda iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predstavnici političkih stranaka iz RS-a, mada ne svih, potpisali su u ponedjeljak dokument u čijem nacrtu je, između ostalog, navedeno da se obavezuju sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustave rad dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pobrić je naglasio da sudija Ustavnog suda, osim što je njegova lična stvar da li će podnijeti ostavku, ne može "privremeno" obustaviti rad. Može samo otići na bolovanje.

U Ustavnom sudu BiH zasad je samo jedan sudija kojeg je birala NSRS i radi se o Zlatku M. Kneževiću. Drugi sudija kojeg bira NSRS još nedostaje. 

Pobrić kaže da u slučaju i da se Knežević odluči povući se, Ustavni sud BiH može raditi.

- Ustavni sud BiH je jedini organ u Bosni i Hercegovini koji nema etničku odrednicu kod glasanja. Bitno je samo da pet sudija glasa, ne piše kojih pet. Po pretpostavkom da sudija Knežević prestane raditi iz nekih razloga, sud može raditi mada otežano jer bi bio doveden na ivicu kvoruma – pojasnio je Pobrić.

Nurko Pobrić

Nismo uspjeli dobiti sudiju Kneževića da odgovori šta će uraditi po pitanju svog rada u Ustavnom sudu BiH i zahtjeva Dodika.

I Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo, istakao je da svaki javni dužnosnik državnog nivoa vlasti, iz bilo koje grane vlasti (zakonodavna, izvršna ili sudska), a koji se bira iz jednog od eniteta, onog momenta kada bude izabran na određenu funkciju postaje nosilac državne funkcije.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a: Branit ćemo BiH, nećemo stajati po strani dok je Dodik gura u sukob

- U tom momentu prekida se svaka veza sa nivoom vlasti sa koje je je izabran, dužan je da bude lojalan svojoj funkciji i da brani interese vlasti za koju radi. To je tako u svakoj složenoj državi u kojoj niži nivoi vlasti participiraju u formiranju viših nivoa vlasti. Samim tim, pravo entiteta u BIH da bira određene nosioce javnih funkcija ne proteže se i na pravo da nekoga opozivaju ili da se miješaju u njegov/njen rad.

Apsolutno je neprihvatljivo da bilo ko iz Republike Srpske vrši pritisak na sudiju Kneževića da se povuče, a još manje da se zahtijeva njegovo povlačenje, ostavka ili slično. Takvi potezi su suprotni principu federalnog uređenja države jer to entitet ne može tražiti od države, suprotni principu pravne države jer se narušava pravna sigurnost i nezavisnost pravosuđa, suprotni principu podjele vlasti, jer izvršna vlast se ne smije miješati u sudsku vlast - upozorio je Ademović.

Naglasio je da, čak i ako se to desi, Ustavni sud ne neće ostati nefunkcionalan.

- U pravilu 39. Pravila Ustavnog suda BiH je propisano da u radu Ustavnog suda BiH, ali samo u plenarnom sazivu, mora prisustvovati, između ostalog, najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske. Ako ne učestvuje, sjednica se odgađa, s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati. Prema tome, neučestvovanje sudije iz RS-a iz razloga što predsjednik Dodik to traži od njega, apsolutno nije opravdano.

Naravno, ako javna vlast RS-a negira Ustavni sud BiH, to je druga stvar. To stvar pravne anarhije, opstrukcije, bezvlašča, neodgovornosti, znači faktičkog stanja na terenu i snage kako države BiH da provodi monopol sile, tako i snage i volje međunarodne zajednice da provodi pravilno dejtonski mirovni sporazum - ukazao je Ademović.

Nedim Ademović

U Ustavu Bosne i Hercegovine navodi se da će sudije služiti do 70. godine života osim ako ne podnesu ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija.

Nadalje, prema Pravilima Ustavnog suda BiH, sudija može biti razriješen dužnosti sudije prije isteka vremena: ako to sam zatraži; ako bude osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenog krivičnog djela za koje je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, a koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije; ako trajno izgubi sposobnost da obavlja svoju funkciju; ako je na nespojivim funkcijama, te ako ne vrši funkciju sudije savjesno i ne čuva ugled i dostojanstvo suda i sudije.

Pobrić je podsjetio na slučaj sudije Krstana Simića koji je razriješen konsenzusom svih sudija nakon što je u javnost dospjelo njegovo pismo u kojem se Dodiku obraćao sa "šefe".

VEZANI TEKST - Izjava političara iz RS-a: Prijenos nadležnosti, novi izborni zakon, obustava donošenja odluka u institucijama...

Nespojive funkcije su ako je sudija član političke stranke ili političke organizacije, ako je član u izvršnoj, zakonodavnoj i drugoj sudskoj vlasti, ako je član upravnog ili nadzornog odbora javnih ili privatnih preduzeća.

Kvorum, prema ovim aktima kojima je reguliran rad Ustavnog suda BiH, čini pet sudija. Toliko ih donosi odluke na plenarnoj sjednici i na sjednici Velikog vijeća.
Ustavni sud BiH trenutno ima sedam od devet sudija. Nedostaje po jedan kojeg bira NSRS i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Jedino Malo vijeće Ustavnog suda čine predsjednik i dva potpredsjednika, a Knežević je jedan od potpredsjednika. Malo vijeće odluke donosi jednoglasno i odlučuje o privremenim mjerama, između ostalog. Pravila Ustavnog suda BIH navode da u slučaju spriječenosti nekog od članova Malog vijeća, zamjenjuje ga sudija između ostalog iz reda istog naroda.

Pravila navode i da se odgađa plenarna sjednica kojoj ne prisustvuje najmanje troje sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala NSRS, s tim da će, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica biti održana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.