open-navfaktor-logo
search
Policija na terenu
"Nož, žica, Srebrenica" i kukasti križevi na autima i fasadama u Gornjem Vakufu
Na automobilima i fasadama su ispisani grafiti "Nož, žica, Srebrenica", "Balije", "Neće balija ostati" i slično, te kukasti križevi
05.08.2019. u 10:36
get url
text

Više automobila i stambenih objekata ošetećeno je u noći sa nedjelje na ponedjeljak u naselju Kupa u Gornjem Vakufu.

Kako nam je potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Srednjobosanskog kantona, mještani su policiji jutros oko sedam sati prijavili da je nepoznata osoba ili više njih, ispisala grafite uvredljivog sadržaja, te je uviđaj na mjestu događaja u toku, kao i potraga za počiniteljima. 

Iz policije navode kako je na terenu konstatovano da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

{$galerijaFotografija}

Uglavnom se radi o grafitima sa natpisima "Nož, žica, Srebrenica", "Balije", "Neće balija ostati - Uskoplje" i slično, te kukastim križevima.

Sa događajem je upoznat dežurni tužilac koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatovati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Nakon obavljenog uviđaja bit će poznato više informacija.

Grafiti Gornji Vakuf, 05.08.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.