open-navfaktor-logo
search
Riješena misterija
Nož koji bio vezan za nogu Tutankamona je vanzemaljskog porijekla
Još od 6. novembraa 1922. godine kada je bila otkrivena, grobnica faraona Tutankamona pravo je vrelo informacija, ali i pitanja. 
07.01.2023. u 18:05
get url
text

U grobnici je pronađeno oko 5.000 predmeta, a njihova je svrha zaintrigirala brojne naučnike, arheologe pa čak i astronome. Jedan od njih je i nož koji mu je bio privezan uz nogu i koji je izrađen od meteoritskog željeza, piše National Geographic.

Do sada je nestalo nekoliko različitih teorija o porijeklu materijala od koje je iskovan ovaj komad oružja, a s obzirom na to da je u to vrijeme bilo nemoguće pronaći željezo na zemlji, sve su jako zanimljive.

Jedan zaključak o porijeklu oštrice donijeli su istraživači s milanske politehnike, Univerziteta u Pizi i Egipatskog muzeja u Kairu. Naime, u istraživanju su koristili rendgensku fluorescentnu spektrometriju, neinvazivnu tehniku koja otkriva molekule unutar promatranog materijala. Njom su utvrdili da nož sadrži veliki postotak nikla i tragove kobalta, fosfora i drugih rijetkih materijala. Prema tim informacijama, zaključili su da je ispitani materijal vanzemaljskog porijekla.

Shvatili su i da je sastav materijala vrlo sličan specifičnim meteorima koji se nalaze u blizini Zemlje. 

- Utvrđeno je da jedan meteorit - Kharga, ima odnos nikla i kobalta kakav je otkriven i u sastavu bodeža. Fragmenti meteorita su pronađeni 2000. godine u naslagama krečnjaka u Mersa Matruhu, luci oko 250 kilometara zapadno od Aleksandrije - rekla je istraživačica Daniela Comelli.

Inače, poznato je da su Egipćani željezo zvali "crni bakar s neba", što ide u prilog rezultatima istraživanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.