open-navfaktor-logo
search
Kolekcionarstvo
Novosadski Sajam automobilčića: Od minijaturnih replika do pravih automobila
Ljubitelji i kolekcionari automobilčića okupili su se na platou kod Sportskog i poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu, na petom Sajmu atomobilčića. Posjetioci ove manifestacije imaju prilike da vide izložene kako minijaturne replike automobila, kamiona, specijalnih mašina i motocikala, tako i prave automobile.
26.06.2022. u 17:47
get url
text
Autići

Na Sajmu automobilčića nastupilo je više od 40 kolekcionara iz Srbije i regiona. Mališani su se pripremili za ovu manifestaciju, pa su kupovali minijaturne automobile za igru, dok je za veće modele automobila bilo potrebno izdvojiti i više stotina eura, što je, ipak, namjenjeno nešto starijim ljubiteljima ovog hobija, kojih takođe nije manjkalo na ovogodišnjem sajmu.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo kazao je da je veliki broj prijavljenih izlagača, kojih je dvostruko više nego prošle godine, utjecao da sajam ima svoj cjelodnevni program.

- To je dokaz da smo u ovom projektu uspjeli i da smo kolekcionarsku scenu podigli na viši nivo. Tu su kolekcionari iz Novog Sada i drugih gradova iz Srbije, naši prijatelji iz Zagreba, izlagač iz Rumunije. Nažalost, kolekcionari iz Mađarske nisu uspjeli da dođu, jer su ih zaustavili na granici i tražili da im ocarine robu, pa su odustali. Eto, takve su kolekcije trebale da dođu… Nadamo se da ćemo do septembra i auto-moto berze uspjeti da i taj problem riješimo, pa će, nadam se, njihove kolekcije moći da vide posjetioci - kaže Topo.

Na sajmu je izloženo na stotine različitih modela automobila, motocikala, aviona, ali i specijalizovanih vozila. Izložba je prodajnog karaktera, mada su neki modeli automobilčića samo za gledanje kao ponos iz kolekcionarske baze.

Jedan od najmlađih izlagača na ovogodišnjem sajmu je 21-godišnji Stefan Bošković koji se kolekcionarstvom bavi od 16. godine. Na svom štandu izložio je minijaturne automobličiće, ali veći dio kolekcije su veće makete automobila kojima se mogu otvoriti vrata, podići hauba, pa čak i provjeriti amortizeri.

- Automobile volim od malih nogu. Prva riječ mi je bila "brm,brm" - govori o svojoj strasti prema automobilima Stefan.

On navodi da je kolekcionarstvo prlično skup hobi, a svoje primjerke nabavljao je što kupovinom preko internet sajtova, što kupovinom ili razmjenom sa kolegama kolekcionarima. Za sebe kaže da je probirljiv kolekcionar i posebno voli seriju BMW E38 koja je najbrojnija u njegovom voznom parku. Ima tu i džipova, pontiaka, mercedesa, ali u njegovoj kolekciji najskuplji je model Citoren Xsara Picasso i njegova cijena je više stotina eura.

- S obzirom na to da sam u početku miješao sve i svašta, prvo sam krenuo s automobilčićima pa onda nabavljao veće modele, da nisam ništa prodavao i mijenjao, imao bih 1.000 – 1.500 komada. Ovako, moja kolekcija broji pedesetak komada, ali izabranih - kazao je Bošković.

 

Sajam automobilčića 25.06.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.