open-navfaktor-logo
search
Magazinović pokrenuo
Novosadska organizacija tvrdi: Nismo prikazivali sliku ukradenu u BiH
Fondacija Novi Sad 2021 demantovala je navode u medijima da je na njenoj digitalnoj platfromi prikazano djelo iz jedne novosadske privatne kolekcije koje je ukradeno u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata devedesetih.
18.12.2020. u 18:15
get url
text

- Prikaz spornog dijela i pomenuta izložba nikada nisu bili dio aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a naša Fondacija nema, niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, prema navodima medija, nalazi i prikaz navedenog umetničkog dela, navela je Fondacija Novi Sad 2021, zadužena za organizaciju manifestacije Evropska prijestolnica kulture.

Ova novosadska organizacija je u pismenom odgovoru Radiju Slobodna Evropa demantovala navode zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne kupštine Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića, koji je iznio tvrdnju da su pojedina umetnička djela koja se izlažu u okviru manifestacije "Evropska prijestolnica kulture 2021" ukradena tokom rata.

Magazinović je uputio pisma nadležnima u Srbiji u kojima ih je upozorio da je djelo "Magdalena" Đoke Mazalića koje će biti izloženo, a koje je u privatnom vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada, zapravo u vlasništvu porodice Mulabdić iz Bosne i Hercegovine, da im je ukradena tokom rata i da je za slikom raspisana INTERPOL-ova poternica, a da ju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom te zemlje.

Fondacija je navela da sajt koji se navodi u dopisu tog političara ne pripada toj organizaciji, a logotip koji se nalazi na tom sajtu "potiče iz perioda kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture iz 2014. godine, dok je u međuvremenu u potpunosti promijenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donijela Novom Sadu titulu kulturne prijestolnice. 

Na navode Magazinovića reagovala je i Članica Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije i bivša zastupnica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov koja je ocijenila da izlaganje ukradenih umetničkih djela "nezapamćena sramota za Novi Sad i Srbiju" i pozvala je nadležne da ukradeno umetničko djelo vrate vlasnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.