open-navfaktor-logo
search
Sarajevo večeras
Novogodišnji ugođaj na ulicama: Građani šetaju, čuje se muzika, odjekuju petarde i vatrometi, dežurne službe na terenu
Najluđa noć nije kao što je nekada bila i kako smo je navikli provesti.
31.12.2020. u 22:11
get url
text

Širom svijeta, zbog pandemije izazvane koronavirus, otkazane su proslave na otvorenom.

Ni u jednom gradu BiH, zbog pooštrenih epidemioloških mjera, nema tradicionalnog dočeka Nove godine na otvorenom. Ugostiteljski objekti u Sarajevu trenutno su puni, ali tamo će se moći slaviti samo do 23 sata, kada se svi, zbog naredbe kriznih štabova, moraju zatvoriti. 

Lista gostiju i u kućnoj atmosferi ograničena je na najbliže, ali i to ima svoju čar, jer su mnogi napokon, nakon puno godina u novogodišnjoj noći ostali kod kuće sa najmilijima.

Trenutno je u glavnom gradu BiH veći broj šetača, ali se očekuje da se ulice do 23 sata isprazne.

Umjesto dočeka Nove godine na otvorenom ili u omiljenom restoranu, kako je to do sada bilo u najluđoj noći, najveći broj stanovnika šehera 2021. dočekuje u svojim domovima sa porodicom i užim krugom prijatelja.

No, ne može se reći da novogodišnjeg štimunga u Sarajevu nema. Neuporedivo je manje prolaznika nego prethodnih godina, ali sa prozora i balkona stanova i kuća čuje muzika i pjesma.

Gradom odjekuju petarde i vatrometi koje mnogi organiziraju iz parkova.

Dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo kaže da do sada nisu imali prijavljeno narušavanje javnog reda i mira.

- Bilo je intervencija zbog nekih porodičnih problema, ali ništa značajno. Nadamo se da će tako i ostati – dodao je dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo do ovog trenutka imali su dvije intervencije.

{$galerijaFotografija}

Kako je rekao Salem Ramić, dežurni dispečer, u Ilijašu se zapalio dimnjak koji je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen, a u Sokolović Koloniji gorjelo je smeće u kontejneru.

- Smeće je najvjerovatnije zapaljeno petardom – kazao je Ramić.

I inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo večeras su na terenu.

- Kako je bilo najavljeno, timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora večeras su na terenu i prate provođenje donesenih mjera kriznih štabova. Ekipe su raspoređene na području cijelog Kantona Sarajevo, a u svim slučajevima kršenja propisanih mjera iste će biti uspostavljene u momentu nadzora, u čemu će inspektorima asistenciju pružati policijski službenici Uprave policije KS, uz izricanje novčanih sankcija propisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ostali detalji će biti saopćeni naknadno – kazala je za Faktor glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Novogodišnja noć, 31.12.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.