open-navfaktor-logo
search
Skijaški skokovi
Novogodišnja turneja Četiri skakaonice: Ryoyu Kobayashi brani naslov, vraćaju se navijači
Kada kažete novogodišnji praznici onda svako onaj ko voli sport u glavi ima dvije asocijacije.
29.12.2022. u 09:51
get url
text

Prva je tradicionalno vezana za engleski fudbal, kako Boxing day, koji se igra za Božić, tako i utakmice koje se igraju 31. devcembra i 1. januara. A druga asocijacija vezana je za snijeg, odnosno skijačke skokove.

Tradicionalna Novogodišnja turneja Četiri skakaonice je nešto jednostavno ne možete propustiti i što prate gotovo svi. Borba za "Zlatnog orla" vodi se u Njemačkoj i Austriji, a ovaj trofej je jedan od najznažanijih za one koji se bave ovim sportom.

Nakon što protekle dvije godine zbog koronavirusa nije bilo navijača, publika se vraća na tribine, koje će prema najavama organizatora biti ispunjene do posljednjeg mjesta.

Ovosezonsko izdanje Turneje moglo bi biti jedno od najzanimljiviih prema svim prognozama, što potvrđuje i start nove sezone u Svjetskom kupu.

Iako nema pravila kada je u pitanju borba za "Zlatnog orla", a nije isključeno da trijumfuje neko iz sjene, među kandidatima za naslov izdvajaju se Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft, Dawid Kubacki, Anže Lanišek i Piotr Zyla.

Titulu iz prošle sezone brani Japanac Ryoyu Kobayashi koji je po drugi put u karijeri postao je pobjednik Turneje.

Današnje takmičenje u Oberstdorfu počinje u 16.30 sati. Druga stanica je Garmisch-Partenkirchen, gdje su kvalifikacije 31. decembra, a takmičenje 1. januara. Karavan poslije toga seli u Austriju - Innsbruck je na rasporedu 3. i 4. januara, a Bischofshofen 5. i 6. januara.

U utrci za ukupnog pobjednika Turneje zbrajaju se bodovi svih osam skokova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.