Četvrtak, 29.07.2021.
h

Novo Sarajevo: Osiguran prostor za formiranje centra za predškolski odgoj

Djeca sa poteškoćama u razvoju u općini Novo Sarajevo dobili su prostor za formiranje centra za predškolski odgoj.

Sporazum su danas potpisali Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, v.d. direktora JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Mersudin Kadrić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je Odluku o davanju na korištenje školskog objekta JU Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor", radi uspostavljanja centra za predškolski odgoj i obrazovanje djece sa teškoćama u razvoju.

U ovom centru djeca će imati produženi stručni tretman, opservaciono-dijagnostičke postupke, radno okupacione terapije i druge oblike školovanja učenika sa teškoćama, u skladu sa saglasnošću Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Ovim Sporazumom Općina Novo Sarajevo, u skladu sa spomenutom Odlukom Vijeća, daje na korištenje školski objekat u ulici Kemala Kapetanovića br. 43, JU Centar "Vladimir Nazor", dok se resorno ministarstvo obavezuje da osigura sredstva za rad centra u skladu sa predškolskim standardima i normativima, te da vrši praćenje uspostave i rada centra.

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo kazao je da Općina više od 12 godina na različite načine podržava rad Centra "Vladimir Nazor", a u budžetu za ovu godinu predviđena su sredstva od 10.000 KM za adaptaciju objekta i nabavku potrebne opreme, kako bi centar što prije počeo sa radom.

Ministar Elvir Kazazović izrazio je zadovoljstvo što se potpisivanjem ovog Sporazuma konačno postiglo trajno rješenje za proširenje infrastrukturnih kapaciteta namijenjenih za predškolski odgoj djece sa teškoćama u razvoju. Najavio je da će i Ministarstvo obrazovanja intenzivirati aktivnosti na rekonstrukciji objekta uključujući i povećanje energetske efikasnosti.

Direktor Centra "Vladimir Nazor" Mersudin Kadrić zadovoljan je što su se proširili kapaciteti Centra i na predškolski uzrast, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh