open-navfaktor-logo
search
297. broj
Novo izdanje magazina Stav u prodaji
U prodaji je novo izdanje magazina Stav.
11.11.2020. u 12:26
get url
text

Središnja tema ovog 297. broja Stava su lokalni izbori koji će u Bosni i Hercegovini biti održani za nekoliko dana.

Kako se u Srebrenici bliži izborni dan tako i politička situacija postaje jasnija. Još prije nekoliko mjeseci u "Stavu" smo napisali da "svi oni koji misle da se srpske političke partije u Srebrenici neće ujediniti i zajedno nastupiti na izborima žive u zabludi". To se pokazalo kao tačno, samo što se to ujedinjenje i zajednički nastup dogodio prilično kasno, faktički pred same izbore.

Međutim, izbori u Srebrenici nisu samo puko popisivanje građana i nacionalnosti kojoj pripadaju, nego su mnogo više od toga. Za Bošnjake u Srebrenici izbori su presudni, jer će odrediti u kom smjeru će Srebrenica ići u narednom periodu. O tome pišemo u novom broju Stava.

Sudeći po izbornoj kampanji za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 15. novembra 2020, nekoliko je gradova i općina u kojima je izborna utrka vrlo neizvjesna. Posebno su zanimljivi gradovi i općine u kojima Stranka demokratske akcije (SDA) ranije nije imala svoje načelnike i gradonačelnike, a na ove izbore izlazi s namjerom da preuzme te pozicije. Takvi su, recimo, Stari Grad Sarajevo, Zenica, Banovići, Vitez, te gradovi u kojima SDA podržava nezavisne kandidate poput Stoca i Velike Kladuše, a koji su za Bošnjake od velike važnosti jer upravo u ova dva grada probosanske snage manje-više ujedinjene nastoje ostvariti izbornu pobjedu. Stav predviđa potencijalne pobjednike u ovim mjestima.

Načelnik sarajevske Općine Centar, kandidat za ovu poziciju na Lokalnim izborima 15. novembra, pozitivan je na virus korona, tako da kampanju vodi iz svoga doma, umjesto na terenu, među biračima. To, kako načelnik Nedžad Ajnadžić vjeruje, neće mnogo utjecati na stavove birača jer smatra da protekle četiri godine, koliko je na poziciji načelnika, najbolje govore o njegovom radu. Djela govore za sebe. O djelima koja stoje iza njega načelnik Ajnadžić govorio je u intervjuu za Stav, koji smo, zbog situacije u kojoj se načelnik našao, radili, naravno, pisanim putem.

O tome zašto "Mržnja protiv Turske Senada Avdića navodi da brani teroriste" analiziramo u ovom broju Stava.  Cilj ovog teksta nije da uspoređuje, suprotstavlja ili propituje iskazano prijateljstvo stranih državnika prema Bosni i Hercegovini, njihovo razumijevanje agresije na Bosnu i Hercegovinu i Genocida nad Bošnjacima, već da upozori na prisutno licemjerje u dijelu, prije svega, domaće javnosti.

Nakon Gradačca i Bosanske Krupe, i Sarajevo će dobiti svoj "Ljiljan". Sarajevski ljiljan će, kako i dolikuje, biti monumentalan, najveći i najskuplji od svih do sada izgrađenih. Ovaj spomenik gradit će se na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.  Učesnici herojske borbe protiv agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i otpora fašizmu 1992–1995, moraju dobiti spomenik koji će sve nas, ali i buduće generacije, opominjati i podsjećati na ono što se dešavalo u Sarajevu i općini Centar. Općina Centar je, u dogovoru s boračkim organizacijama iz ove općine, odlučila da se izgradi grandiozni spomenik svim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH. Sve aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta čine se u saradnji s boračkim organizacijama koje su u to uključene od samog početka a u novom Stavu saznajte sve detalje ovog projekta.

O tome zašto je pobjeda Josepha Bidena bolji izbor za cijelu planetu pišemo u novom broju Stava.

Sjedinjene Amerike Države dobile su novog predsjednika. Pravno-fiškalski gledano Joe Biden još nije novoizabrani predsjednik (president elect), nego samo "predviđeni izabrani predsjednik" (projected president elect), ali to je "tehnikalija" koja održava nade die-hard Trumpovih glasača i pristalica da će sudskim procesima nekako Donald Trump "ipak pobijediti". Od toga, naravno, nema ništa, a sve i da negdje postoje osnovane sumnje u izborni proces, koji je već dovoljno izblamiran samom činjenicom da najmoćnija i tehnološki najrazvijenija zemlja na svijetu nije u stanju da promptno prebroji glasove, to neće biti uzeto ozbiljno niti će o tome štampa izvijestiti.

Sarajevski mladi stručnjak Remzija Šetić jedan je od ovdašnjih najpoznatijih psihologa koji se specijalizirao za psihologiju u sportu. Šetić za Stav govori o radu u Fudbalskom klubu Sarajevo, problemima s kojima su suočavaju naši sportisti, mentalnim slabostima koje nam je donijela pandemije, djeci u sportu i nerealnim ambicijama njihovih roditelja.

Arapska medicina blistavo je poglavlje naše civilizacije a zašto je to tako, saznajte u novom broju Stava. Adam Mez, Cristina de la Fuente i Noah Gordon, troje stručnjaka s triju različitih španskih univerziteta, onih u Granadi, Madridu i Barceloni, napisali su tri knjige kao rezultat svojih istraživanja o čudesnim dometima arapske, odnosno muslimanske medicine u srednjem vijeku; redovi koji slijede samo su dio njihovih saznanja skupljenih u uzbudljivim knjigama o čudesnim naučnicima i njihovim medicinskim dometima o kojima na zapadu Evrope nisu znali ništa sve do 16. stoljeća.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. novembra, širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.