open-navfaktor-logo
search
Sporne izjave
Novinarka The Jerusalem Posta demantirala samu sebe, dio teksta uklonjen
Na konkretan upit o vjerodostojnosti navodne izjave hrvatske predsjednice da BiH sada "kontrolira militantni islam", odgovor novinarke je izostao
31.07.2019. u 15:11
get url
text
Izraelski predsjednik Reuven Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović
Izraelski predsjednik Reuven Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je tokom posjete Izraelu, a sudeći prema izvještaju tamošnjih medija, iznijela niz skandaloznih konstatacija koje se odnose na BiH, a koje su izazvale žestoke reakcije u našoj zemlji.

Grabar-Kitarović je, napisala je novinarka The Jerusalem Posta Greer Fay Cashman, o BiH govorila kao "veoma nestabilnoj zemlji pod kontrolom militantnog islama" koju su na "neki način preuzele osobe koje imaju veze sa Iranom i terorističkim organizacijama".

Međutim, Grabar-Kitarović je u međuvremenu demantirala da je davala izjave sa tim sadržajem.

- Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala ni s jednim novinarom, niti sam davala intervjue ili izjave, osim presica - kazala je Grabar-Kitarović.

Kontaktirali smo autoricu teksta, koja nam je u kratkoj prepisci kazala da je Grabar-Kitarović "spomenula Iran u jednom navratu, a u vezi sa migrantima koji se pretvaraju da su izbjeglice, a ne u vezi sa vlastima u BiH".



FOTO: Screenshot e-maila koji je Cashman poslala nakon našeg upita

 

Na konkretan upit o vjerodostojnosti navodne izjave hrvatske predsjednice da BiH sada "kontrolira militantni islam", odgovor je izostao. U međuvremenu je originalni tekst na stranici The Jerusalem posta izmijenjen na način da je dio sporne izjave o BiH kao zemlju koju "kontrolira militantni islam" uklonjen. Da li je novinarka eventualno iz svojih izvora dobila informaciju u vezi sa stavovima Grabar-Kitarović o BiH, koji su mogli biti izneseni na sastancima sa izraelskim zvaničnicima ili je jednostavno načinila grubu grešku prilikom pisanja teksta, vjerovatno će ostati nepoznanica. 



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.