Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je tokom posjete Izraelu, a sudeći prema izvještaju tamošnjih medija, iznijela niz skandaloznih konstatacija koje se odnose na BiH, a koje su izazvale žestoke reakcije u našoj zemlji.

Grabar-Kitarović je, napisala je novinarka The Jerusalem Posta Greer Fay Cashman, o BiH govorila kao "veoma nestabilnoj zemlji pod kontrolom militantnog islama" koju su na "neki način preuzele osobe koje imaju veze sa Iranom i terorističkim organizacijama".

Međutim, Grabar-Kitarović je u međuvremenu demantirala da je davala izjave sa tim sadržajem.

- Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala ni s jednim novinarom, niti sam davala intervjue ili izjave, osim presica - kazala je Grabar-Kitarović.

Kontaktirali smo autoricu teksta, koja nam je u kratkoj prepisci kazala da je Grabar-Kitarović "spomenula Iran u jednom navratu, a u vezi sa migrantima koji se pretvaraju da su izbjeglice, a ne u vezi sa vlastima u BiH".FOTO: Screenshot e-maila koji je Cashman poslala nakon našeg upita

 

Na konkretan upit o vjerodostojnosti navodne izjave hrvatske predsjednice da BiH sada "kontrolira militantni islam", odgovor je izostao. U međuvremenu je originalni tekst na stranici The Jerusalem posta izmijenjen na način da je dio sporne izjave o BiH kao zemlju koju "kontrolira militantni islam" uklonjen. Da li je novinarka eventualno iz svojih izvora dobila informaciju u vezi sa stavovima Grabar-Kitarović o BiH, koji su mogli biti izneseni na sastancima sa izraelskim zvaničnicima ili je jednostavno načinila grubu grešku prilikom pisanja teksta, vjerovatno će ostati nepoznanica.