Sirijske demokratske snage: ISIL je poražen

Objavljeno: 23.03.2019. u 08:57

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) poražena je u bici kod Baghouza u Siriji, posljednjeg uporišta u toj državi, potvrdile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Te snage, koje uživaju podršku SAD-a, navele su i da je tim porazom okončano postojanje samoproglašenog kalifata ISIL-a, prenosi Reuters. SDF je više sedmica vodio borbu za Baghouz, gradić na granici s Irakom.

- Baghouz je oslobođen. Vojna pobjeda protiv ISIL-a je ostvarena - napisao je Mustafa Bali, šef ureda za medije SDF-a, na društvenoj mreži Twitter.

Naveo je i kako će SDF nastaviti borbu protiv ISIL-a "do istrjebljenja". Prema njegovim riječima, grupa Islamska država Irak i Levant, koja je u jednom trenutku držala pod kontrolom velike dijelove teritorija Iraka i Sirije, konačno je pobijeđena.

Prethodno je i američko Ministarstvo odbrane saopćilo da ISIL više ne posjeduje teritorije u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans. Borbe protiv ISIL-a na području Sirije i Iraka trajale su posljednje četiri godine.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije