open-navfaktor-logo
search
OHR
Novinari moraju raditi bez straha
Ured visokog predstavnika pozvao institucije RS-a da rasvijetle slučaj napada na novinara Vladimira Kovačevića
27.08.2018. u 18:26
get url
text

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) snažno je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića koji se dogodio u nedjelju u Banja Luci.

OHR je pozvao institucije RS da provedu nepristrasnu, brzu i temeljitu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinitelji bili izvedeni pred lice pravde te da o toku istrage i rezultatima blagovremeno informiraju javnost.

- Politički i institucionalni lideri RS imaju odgovornost da stvore okruženje u kojem mediji mogu nezavisno i profesionalno obavljati svoj posao, bez političkih pritisaka ili nasilja - saopćeno je iz OHR-a.

Nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu, napomenuto je u saopćenju u kojem se dodaje da novinari imaju pravo da rade bez straha i na osnovu toga u kakvom okruženju rade, prepoznaje se i samo društvo.

- Brutalni napad na Kovačevića posljednji je u nizu napada na predstavnike medija širom BiH. Takvi napadi su direktan rezultat neodgovorne retorike političara, koja proizvodi tenzije i truje javni diskurs u zemlji i koja dugoročno gledano ne može proći bez posljedica - istaknuto je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.