open-navfaktor-logo
search
Bizaran slučaj
Novinar Dedić optužio Kambera da mu je prijetio pištoljem, policija nije našla oružje
Glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić, navodeći inicijale aktera, za Faktor je potvrdio da se desio incident, i to u prisustvu policajaca koji su radili uviđaj saobraćajne nezgode. Međutim, kaže da nikakvo oružje nije pronađeno kod Kambera
20.05.2019. u 21:33
get url
text

Nakon što su pojedini lokalni portali, ali i Radio-televizija Unsko-sanskog kantona (RTV USK) na svom Facebook profilu objavila dramatičnu najavu TV priloga: "povlačenje pištolja na novinara od strane lokalnog predsjednika SDA Sanski Most. Više o svemu u Dnevniku JP RTV USK od 19h...", nastala je prava pometnja u tom dijelu BiH. Međutim, ispostavilo se da "povlačenja" pištolja nije bilo, a da su akteri priče odranije poznati tamošnjoj javnosti po međusobnim razmiricama. Policija u Sanskom Mostu je tako morala biti "medijator" u pomalo bizarnom slučaju.

Naime, novinar iz Sanskog Mosta Midhat Dedić prijavio je danas službenicima policije u tom gradu da mu je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Asim Kamber prijetio pištoljem, odnosno da mu je iz automobila pokazao oružje. 

Glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić, navodeći inicijale aktera, za Faktor je potvrdio da se desio incident, i to u prisustvu policajaca koji su radili uviđaj saobraćajne nezgode.

-Jedan od učesnika saobraćajne nezgode bio je M. D. (Midhat Dedić, op. a.) i policija je izašla na teren ali nije bilo potrebe da vrši uviđaj jer se radilo o manjoj materijalnoj šteti, a vozači su iskazali želju da razmijene podatke i dogovore se.  I dok je policija regulisala saobraćaj prolazilo je vozilo kojim je upravljala 34-godišnja žena iz Sanskog Mosta, koja je i vlasnica tog automobila. U jednom momentu M. D. je potrčao prema tom vozilu u kojem se nalazio A. K. (Asim Kamber, op. a.) i pokušao nasilno otvoriti vrata. Policajci su dotrčali da vide o čemu se radi i odvojili od vozila M. D. koji im je rekao da je vidio pištolj i da mu je A. K. prijetio - kaže Šiljdedić.

Navodi da je policija odmah iz automobila izvela vozačicu i Kambera i pretresla njih, kao i vozilo.

- Nikakvo oružje nije pronađeno, a o slučaju je obaviješteno Tužilaštvo. Znači, nema pištolja, nema krivičnog djela, nego se radi o narušavanja javnog reda i mira - dodao je glasnogovonik MUP-a.

Pozvali smo aktere ovog incidenta kako bi nam ispričali o čemu se radi. Nakon što smo se predstavili i rekli šta nas zanima, Dedić je odgovorio da "ne želi sarađivati". 

S druge strane, Kamber nam je potvrdio da je bio učesnik ovog događaja. 

-Prolazio sam ulicom gdje se desio manji saobraćajni udes i vido sam parkirano vozilo gospodina Dedića. Policajce sam pitao je li neko povrijeđen, kao što bih uradio u svakoj sličnoj situaciji, te da li je Dedić prouzrokovao sudar. Rekli su mi da je njegovo vozilo nezakonito parkirano tu i da ne mogu zaključiti ko je kriv. Onda sam fotografirao njegovo auto, napravio nekoliko slika i snimaka, i to je vjerovatno iziritiralo Dedića i on se približio meni i tu pred građanima i policijom nije dozvoljavao da krene auto u kojem sam bio. Prvo mi nije dao da uđem u auto, a onda ni da krenem - kaže Kamber te dodaje da je policija sklonila Dedića od automobila.

- Onda je Dedić počeo vikati da smo moja suvozačica i ja naoružani i da smo na njega potegli oružje. Policija je potom naložila da vozilo parkiramo, rekla da izađemo iz auta i pozvala dodatno inspektore da izvrše pretres. Pretresli su auto, mene i suvozačicu i ništa nisu pronašli - priča Kamber.

Također, kaže da će policija protiv Dedića podnijeti prijavu jer je razvalio bravu na automobilu i nasrnuo na njega.

Svojevrsni sukob između Dedića i Kambera traje godinama, a cijeli današnji slučaj ne bi ni dospio u javnost da akteri nisu upravo ovaj dvojac, prokomentirali su za Faktor neki od poznavaoca prilika u Sanskom Mostu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.