open-navfaktor-logo
search
Džudo i fudbal
Novica Todorović i Nikola Nikić u Zvorniku i Skugriću okupljaju sportsku elitu
Novica Todorović i Nikola Nikić, dva sportska velikana, dvije ljudske veličine, dva asa, šampioni ljudskosti, humanosti, sutra okupljaju majstore džudoa, jugoslovenske šampione, osvajače medalja s najvećih internacionalnih takmičenja.
29.07.2021. u 14:58
get url
text

Todor dovodi džudo penzionere, ljude koji su afirmirali ovaj sport u zemlji i svijetu, u Zvornik, a Nikić svoju fudbalsku raju u Skugrić. U svoje rodno mjesto.

Na lokalnom i fino uređenom travnjaku, u pitomom mjestu kako pišu Sportske, okupit će se stotinjak asova, bivših reprezentativaca, sudionika olimpijskih igara, evropskih i svjetskih prvenstava.

Zamislite da će travnjakom Skugrića, u petak defilirati Mirsad Fazlagić, koji je bio kapiten jugoslovenske generacije, što je 1968. godine igrala na evropskom prvenstvu u Rimu. Mirso je jedan od stotinu jugoslovenskih, bh, srbijanskih, makedonskih, crnogorskih, slovenskih asova i reprezentativaca koji će sutra biti na travnjaku u Skugrićima.

Između ostalih u Skugrić dolaze: Rizo Mešković, Ivan Gudelj, Stojadin Petrović, Dževad Prekazi, Rade Zalad, Dževad Šećerbegović, Fuad Mulahasanović, Meske Kovačević, Nihad Mujezinović, Ademir Smajlović, Denis Sadiković, Ivan Cvjetković, Ešef Jašarević, Ivan Cvjetković, Amir Durgutović, Aco Trifunović, Kemo Hafizović, Vlatko Glavaš, Mehmed Janjoš, Elvir Bolić, Kemo Hafizović, Josip Jurišić, Kemal Alispahić, Mehmed Baždarević, Darko Ljubojević, Vinko Marinović, Damir Špica, Stojan Malbašić, Ivica Cvitkušić, Džemal Hadžiabdić, Goran i Predrag Jurić, Mišo Smajlović, Enver Hadžiabdić, Mehmed Đelilović, Eso Mehmedalić, Redžo Stojiljković, Nebojša Vučičević, Kočo Dimitrovski, Nenad Stojković, Sulejman Halilović, Ivica Grnja, Radmilo Mihajlović, Mitar Lukić, Nusret Muslimović i mnogi drugi.

Najavili su se i "zvezdaši" predvođeni Milošem Šestićem, ako se oporave od zdravstvenih problema.

I u Zvorniku je ozbiljan skup. Sa zvaničnim protokolom i obaveznim "trećim poluvremenom", splavarenje Drinom itd... Todor o samitu džudo penzionera kaže:

- Okupit ćemo kod našeg domaćina, prijatelja, brata, uglednog biznismena Dragana Božovića. Za početak da okupimo sve starije džudiste iz BiH, koji su na razne načine obilježili zadnjih 50, 60 godina. Kao treneri, takmičari, sudije... Okupljanje i druženje je u petak, subotu i nedelju. Svrha je da se okupimo i vidimo poslije 40 godina.

Postat će tradicionalno okupljanje. Tu će biti oni za koje smatram da im je tu mjesto. Da su zaslužili svojim stavom pristupu sportu, etici i nadasve poštenjem. Tu se neće "poklanjati" pojasevi zarad glasanja i kupovine. U Zvornik dolaze džudisti iz čitavog svijeta, iz Amerike, Kanade, Engleske, Danske, Švedske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Mađarske, Islanda, Slovenije, Srbije, CG, Hrvatske, Australije, Južne Afrike...

Organizirana je plovidba jezerom. Nakon večere, u subotu je "udarni" dan, trening, slikanje svi u kimonima, izjave za medije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.