open-navfaktor-logo
search
Historijski zakon
Novi Zeland zabranjuje prodaju duhana svima rođenim od 1. januara 2009.
Novi Zeland je u utorak u parlamentu usvojio historijski zakon protiv pušenja, kojim se zabranjuje prodaja duhana svima rođenima 1. januara 2009. godine ili kasnije.
14.12.2022. u 09:36
get url
text
Ilustracija

Mediji prenose da će od idućee godine postepeno uvesti skoro potpunu zabranu pušenja duhana.

Zabrana je usmjerena na sprečavanje budućih generacija da puše i dio je šireg vladinog nastojanja da zemlja bude "slobodna od pušenja" do 2025. godine.

Novi zakon će također smanjiti broj trgovaca na malo koji imaju dozvolu za prodaju duhana, sa 6.000 na 600 do kraja 2023. godine, piše CNN.

Kršenje novog zakona kažnjavat će se kaznama do 150.000 novozelandskih dolara ili oko 96.000 američkih dolara.

- Hiljade ljudi će živjeti duže, zdravije živote, a zdravstveni sistem će imati pet milijardi dolara više od toga da ne mora liječiti bolesti uzrokovane pušenjem, kao što su brojni tipovi raka, srčani udari, moždani udari, amputacije - navela je u saopćenju pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall.

Dodala je da su stope pušenja na Novom Zelandu među najnižim na svijetu i padaju, smanjivši se sa 9,4 na osam posto u posljednjih 12 mjeseci.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o okruženju bez pušenja i reguliranim proizvodima također će smanjiti dozvoljenu količinu nikotina u duhanskim proizvodima, s ciljem da ih učini manje ovisnim.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, stopa pušenja na Novom Zelandu sada je najniža od početka evidencije, sa 56.000 pušača koji su prestali pušiti u prošloj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.