navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Česti požari

Novi zakon: U Rusiji zabranjuju pušenje na balkonima

Novi zakon zabranjuje otvorenu vatru na balkonima stanova kao i u prostorijama za druženje u hostelima i hotelima. Samim tim šibice i upaljači, te zapaljene cigarete se smatraju otvorenom vatrom

Objavljeno: 27.09.2019. u 19:51
get url
text

U Rusiji na snagu uskoro stupa novi zakon kojim će biti zabranjeno pušenje na balkonima stanova.

Novi zakon zabranjuje otvorenu vatru na balkonima stanova kao i u prostorijama za druženje u hostelima i hotelima. Samim tim šibice i upaljači, te zapaljene cigarete se smatraju otvorenom vatrom.

Također će biti zabranjeno i prženje hrane na balkonu te paljenje svijeća, prenosi BBC.

Onaj ko prekrši ovo pravilo može dobiti kaznu u iznosu od 42 eura.

Zakon stupa na snagu 1. oktobra, piše Index.hr.

Gradovi u Rusiji imaju veliki broj visokih zgrada sa balkonima te je sigurno mali broj ljudi spreman da se obuće i ide ispred zgrade kako bi zapalili cigaretu.

Rusi na društvenim mrežama pitaju koja je onda uopće svrha balkona ako se na njemu ne može pušiti.

Iz nadležnog ministarstva objašnjavaju kako ova mjera doprinosi poboljšanju sigurnosti jer je 60 posto požara na balkonima posljedica nemara koji je u vezi sa pušenjem.

U Rusiji, gdje je 2016. po podacima WHO pušilo gotovo 40 posto stanovnika, ta je odluka probudila lavinu oštrih reakcija. Požari zbog nepažnje su česti u Rusiji. U proljeće 2018. u požaru u trgovačkom centru u Kemerovu, u Sibiru, poginulo je više od 60 ljudi, među kojima veći broj djece.