Novi zakon u KS: Trebaju li zastupnici primati i plaću i paušal od 550 KM

objavljeno: 27.06.2018. u 22:27

Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, nakon što je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine KS, upućen je u javnu raspravu.

Uprkos obrazloženju da se zakonom samo usklađuju prava koja su već propisana Kolektivnim ugovorom, zastupnik Naše stranke Edin Forto smatra da ovaj Nacrt zakona nosi niz promjena u korist izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija, imenovanih lica, pravobranilaca, zamjenika pravobranilaca, državnih službenika i namještenika u organima državne službe Kantona Sarajevo.

- Plaće izabranih dužnosnika su prevelike. Ovaj Nacrt daje veći broj beneficija zaposlenoj administraciji. Bit će godišnja ocjena rada i oni imaju pravo dobiti stimulaciju, neki do 20, neki do 30 posto. Dakle, predviđene su stimulacije, a nigdje nisu predviđene destimulacije. Ako date mogućnost da nadređeni nagradi svoje zaposlenike, gdje je mogućnost da kazni najlošije zaposlenike. Toga nema, a ako toga nema, ljudima je svejedno, više nije kriterij ko je dobar radnik i kvalitet radnika, nego ko je dobar direktor. Tu je niz mogućnosti za popravljanje plaća za izabrane dužnosnike i državne službenike protiv čega se mi borimo – kazao je Forto.

Pored plaće zastupnicima i paušal

Ono što je za njega, kako kaže, najapsurdnije, jeste to što novi zakon o plaćama izabranih zvaničnika ne predviđa ukidanje prakse da zastupnici u Skupštini KS istovremeno primaju punu plaću kao profesionalci i paušal kao naknadu za isti rad.

- Kantonalni zastupnici imaju opciju da postanu profesionalci, da se prijave kao na svaki drugi posao i dobiju punu plaću, topli obrok i sve što im slijedi. Međutim, novi zakon predviđa, kao i stari, nešto što smo pokušavali u ovom mandatu promijeniti više puta, a to je da dobijete naknadu na utrošeno vrijeme, odsustvo s posla i slično, a to je takozvani paušal koji iznosi 550 KM. On ima smisla za one koji nisu profesionalizirani. Zamislite da vi radite u nekoj privatnoj firmi i dolazite na Skupštinu jednom ili dvaput mjesečno - taj paušal ima smisla da vam se nadoknade izostanci, putovanje i slično. Međutim, nema nikakvog smisla da oni koji su tu na punoj plaći primaju paušal, to je potpuno apsurdno – navodi Forto, dodajući da je većina zastupnika u Skupštini profesionalno angažovana.

Zastupnik Naše stranke dodaje da će zbog toga pokušati popraviti zakon kroz amandmane u javnoj raspravi.

Ministar pravde Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da je prihvatio komentar zastupnika Naše stranke, te da će "ponuditi da se u tekst zakona ugradi da se zastupnici odriču prava na paušal u tom navedenom slučaju".

- U ovome Nacrtu je ostavljena mogućnost zastupniku da može ostvariti pravo na naknadu za posebne troškove koje ima zbog angažmana u Kantonalnoj skupštini čak i ako je profesionalno angažiran na drugom radnom mjestu, ali ja ću Vladi predložiti da se izbije i ova mogućnost. Vidjet ćemo šta će biti nakon javne rasprave za 30 dana. Inače, jučer je na sjednici taj zastupnik odmah dobio odgovor drugih da se radi o njegovom neprincipijelnom stavu, jer su on i određeni dio zastupnika ranije primali duple paušale što mogu fakturisati samo sebi i svom obrazu, a nikako propisima. Ovim zakonom je zabranjen taj dupli paušal, naprimjer između Kantona i Federacije. Dakle, ako neko radi u Domu naroda Federalnog parlamenta i pri tome je i zastupnik u Skupštini KS, ne može imati primanja po oba osnova, nego samo na jednom mjestu – naveo je Nenadić.

Nema povećanja plaća

Nenadić je naglasio da ovim zakonom nema povećanja plaća u odnosu na važeće kolektivne ugovore i propise.

- Ne postoji nikakva nova obaveza kada je u pitanju utjecaj ovog zakona na budžet Kantona, nije predviđena ni jedna marka više u odnosu na postojeće. Nema povećanja plaća, osnovica je 290 KM i to je daleko najniža osnovica u Kantonu Sarajevo u odnosu na općine, Federaciju, Grad, gdje je osnovica od 300 do 390 KM – ističe ministar.

Prema njegovim riječima, cilj ovog zakona jeste da se spriječe tužbe, kojih je u proteklom periodu bilo previše.

- Mi smo zapravo ovim zakonom samo spriječili mogućnosti tužbi, jer je ova Vlada zatekla 60 miliona presuda po osnovu tužbi javnog sektora, a do sada smo isplatili oko polovinu tog iznosa – navodi Nenadić.

Dodao je da "je uveden bod za obračun plate što je veliki doprinos fiskalnoj disciplini".

- To znači da se može trošiti samo onoliko sredstava koliko je osigurano u budžetu za tu godinu i plaća se dobija tako što se osnovica množi sa bodom i utvrđenim koeficijentom na način da se ona uvećava za 0,6 posto za svaku započetu godinu staža, a najviše do 20 posto. Uređuju se i platni razredi sa onim iz Zakona o državnoj službi, a to su ona lica koja nisu bila uređena, rukovodicioci samostalne kantonalne uprave, upravne organizacije i kantonalne uprave i upravne organizacije u sastavu ministarstva i rukovodioci stručnih i drugih službi koje imenuje Vlada KS. Također se uređuje uvećanje plaće za otežane uslove rada, prekovremeni, noćni rad, rad u dane praznika, odmora i slično, te se uređuje povećanje plaće po osnovu radnog učinka, pravo naknade za bolest, povrede, troškove ishrane, godišnje odmore, slučajeve smrti, otpremnine, prijevoz i slično. Dakle, ni za jednu marku ne proširujemo postojeća prava, nego ih samo uređujemo i eliminišemo mogućnost za tužbe - zaključio je Mario Nenadić.