open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Novi Zakon o udžbenicima KS: Jedan udžbenik za jedan nastavni predmet
Prema novom Zakonu o udžbenicima predviđeno je da resorno Ministarstvo, na osnovu utvrđenog stručnog bodovanja od strane recezenta, odobri za svaki predmet i svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika
15.07.2019. u 17:29
get url
text

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Zakon o udžbenicima kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji, a primjena Zakona će početi od 2020./2021. školske godine.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić pojasnila je da su se u dosadašnjoj praksi u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo koristili udžbenici sa Spiska odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, donesenog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a na kojem je za određene nastavne predmete odobreno četiri, pet ili šest udžbenika.

Ovakvo rješenje omogućilo je predmetnim nastavnicima da preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu s navedenog spiska, što je odugovlačilo, a i poskupljivalo roditeljima nabavke pravovaljanih udžbenika.

Prema novom Zakonu o udžbenicima predviđeno je da resorno Ministarstvo, na osnovu utvrđenog stručnog bodovanja od strane recezenta, odobri za svaki predmet i svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika sa spiska Federalnog ministarstva, uz obavezu da se samo prvorangirani udžbenik isključivo koristi za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika. Rangiranje udžbenika će se vršiti u skladu sa stručnim bodovanjem, a u slučaju da su dva udžbenika ocijenjena istim brojem bodova, prednost će imati udžbenik s većim brojem najviših ocjena.

Federalni spisak udžbenika će se koristiti i primjenjivati do formiranja i donošenja Kantonalnog spiska udžbenika.

Također se Zakonom uređuje i zabrana diskriminacije, te se ističe da udžbenici i druga nastavna sredstva svojim sadržajem ili oblikom ne smiju ugrožavati, omalovažavati, diskriminirati ili izdvajati grupe i pojedince ili podsticati na takvo ponašanje, po osnovu: rasne, nacionalne, etničke, jezičke, vjerske ili spolne pripadnosti, smetnji u razvoju, invaliditeta, fizičkih i psihičkih svojstava, zdravstvenog stanja, uzrasta, socijalnog i kulturnog porijekla, imovnog stanja, odnosno političkog i seksualnog opredjeljenja, kao ni po drugim osnovama utvrđenim zakonom kojim se uređuje zabrana diskriminacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.