open-navfaktor-logo
search
Građani se plaše
Novi vlasnici se ne oglašavaju: U bivšem Domu penzionera u Sarajevu okupljaju se narkomani, migranti....
U prošli petak u zgradi nekadašnjeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići izbio je manji požar koji je ugašen brzom intervencijom vatrogasaca.
24.09.2020. u 08:48
get url
text

Ovo nije prvi put da vatrogasci moraju intervenisati na ovom napuštenom objektu u kojem se već duže vremena skljupljaju narkomani, skitnice, a posljednjih mjeseci i migranti. Njihovo prisustvo u bivšem Domu za penzionere izaziva nelagodu pa i strah kod stanovnika Nedžarića. Dom za penzionere od oktobra prošle godine ima novog vlasnika, kompaniju Capital Holding koja je ovaj objekat i pripadajuće zemljište kupila za 10,3 miliona KM. Sedam miliona KM pripalo je Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, a Općini Ilidža tri miliona KM jer određene parcele nisu bile uknjižene na Zavod PIO. Tada je najavljivano da će se na tom prostoru ukupne površine od približno 16.000 kvadratnih metara izgraditi hotel, tržni centar… Od tada pa sve do danas apsolutno ništa nije urađeno na ovoj zgradi.



Kontaktirali smo kompaniju Capital Holding u kojoj nam je usmeno kazano da je pandemija koronavirusa utjecala na odgađanje radova i da pošaljemo zvaničan upit. To smo i uradili,  ali već danima nema odgovora, niti se više javljaju na naše telefonske pozive. Privatna imovina je svetinja, vlasnik može raditi s njom šta želi, ali barem zbog sigurnosti stanovnika Nedžarića trebalo je ograditi objekat koji tako više ne bi bio pogodno mjesto za okupljanje narkomana, skitnica, migranata…, zbog kojih je građane strah šetati u večernjim satima pored ruiniranog bivšeg Doma za penzionere.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.