open-navfaktor-logo
search
Izvršna odluka
Novi Trumpov udar na Huawei
Novom odlukom daje se ovlaštenje ministru trgovine da zabrani bilo kakvu transakciju koja "predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost" 
16.05.2019. u 09:54
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump donio je u srijedu izvršnu odluku kojom se američkim firmama zabranjuje korištenje proizvoda i usluga stranih tehnoloških kompanija, za koje se pretpostavlja da predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost. Prema navodima Bijele kuće, ova odluka ima za cilj zaštitu kompjuterskih mreža u SAD-u od stranih protivnika, javlja BBC.

Ovom odlukom daje se ovlaštenje ministru trgovine da zabrani bilo kakve transakcije koje predstavljaju "neprihvatljiv rizik po nacionalnu sigurnost".

Iako se u odluci ne navodi naziv komapnije na koju se ona odnosi, vjeruje se da je "meta" kineska kompanija Huawei.Tim prije što je ranije donesena odluka kojom se svim državnim agencijama zabranjuje da koriste proizvode Huaweia.

Iz spomenute kineske kompanije su naveli kako će ograničavanje njihvoog poslovanja u SAD-u samo naškoditi američkim potrošačima i firmama.

U nekoliko posljednjiuh mjeseci mnoge zemlje, pod vođstvom SAD-a, izrazile su zabrinutost da Kina može koristiti Huaweijeve proizvode za špijuniranje. Čak su SAD vršile pritisak na svoje saveznike, poput evropskih zemalja, Australije i Novog Zelanda, da izbjegavaju Huawei prilikom uspostave nove generacije mobilnog interneta, poznate pod nazivom 5G mreža.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine uvrstilo je Huawei na listu komapnija kojima je zabranjeno da kupuju tehnologiju od američkih firmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.