open-navfaktor-logo
search
Društva u FBiH
Novi trend na tržištu osiguranja: Snažan rast isplaćenih šteta
Osiguravajuće tržište i dalje bilježi rast, ali ukupni dojam poslovanja društava "kvari" visok nivo isplaćenih šteta.
15.10.2022. u 16:48
get url
text
Isplata novca

Bruto fakturisana premija osiguravatelja u FBiH nakon devet mjeseci porasla je 8,4 posto iznosivši ukupno 459,5 miliona KM.

Neživotno osiguranje sa ukupnom premijom od 359,5 miliona KM raslo je nešto sporijom stopom od sedam posto, dok je životno osiguranje sa premijom od oko 100 miliona KM imalo brži rast od 13,7 posto.

Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila i dalje je dominantno, što je karakteristika nerazvijenih tržišta osiguranja. Zaračunata premija u ovom segmentu bila je za devet mjeseci 214,6 miliona i bilježi rast u odnosu na isti period prošle godine od 4,3 posto.

Iako je rast osiguravateljskog tržišta popriličan, rezultati ne izgledaju sjajno ako se ima u vidu trend isplate šteta. Osiguravajuća društva isplatila su štete u vrijednosti 188,7 miliona KM, što predstavlja rast od 14,1 posto.

Puno veći rast isplaćenih odštetnih zahtjeva u odnosu na rast premije znači pitisak na kapital osiguravajućih društava.

Rast vrijednosti isplate šteta rezultat je inflatornog učinka kroz rast cijena roba i usluga, poput poskupljenja rezervnih dijelova, materijala za gradnju, ali i rasta dnevnica majstora.

Trend rasta isplaćenih odštetnih zahtjeva, odnosno veći rast likvidiranih i isplaćenih šteta od rasta premija osiguranja, predstavlja izazov za osiguravatelje, te poziva na budnost i tržišne regulatore da prate adekvatnost kapitala i tehničkih rezervi društava, piše Indikator.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.