open-navfaktor-logo
search
Unosan biznis
Novi trend: Koliko roditelji plaćaju proslave rođendana svojih mališana i zašto to čine?
Svjetski trend rođendanskih proslava, koje se organiziraju i mjesecima unaprijed, izgleda da je stigao i u našu zemlju, a roditelji ne štede kada je u pitanju zabava za njihove mališane
06.05.2019. u 22:40
get url
text

Bez velike proslave u igraonicama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima obilježavanje dječijeg rođendana teško da u posljednjih nekoliko godina može proći i u Bosni i Hercegovini. Svjetski trend pomno isplaniranih rođendanskih proslava, koje se organiziraju i mjesecima unaprijed, izgleda da je stigao i u našu zemlju, a roditelji ne štede kada je u pitanju zabava za njihove mališane.

- Prije nekoliko dana htjeli smo da organizujemo proslavu drugog rođendana za našu kćerkicu. Malo sam se raspitivala među prijateljjima i poznanicima koji su to već organizovali koliko ih je koštala proslava, da bi mi rekli da otprilike planiram da će me sve to koštati kao i svadba, možda malo manje – govori za Faktor majka djevojčice koja je kako kaže ostala šokirana cijenama i trendom koji je zavladao.

Dodaje da gotovo svi u njenom okruženju organizuju  proslave koje uključuju igraonu ili neki restoran, muziku ili DJ-a, klovna, kostime, posebne dekoracije, specijalnu tortu i druge kolače.

- Kupuju se djeci posebna odijela i haljine, a često sve bude u znaku nekog lika iz crtića. I moj suprug i ja smo na početku mislili da organizujemo neku manju zabavu, ali shvativši koliko to košta i ne želeći da pravimo ništa previše, odlučili smo da je najbolje, kao što se i nekada slavilo - organizovati kućnu zabavu sa nekoliko prijatelja i njihove djece uz tortu i grickalice – ističe naša sagovornica.

Izdvajaju nekoliko stotina KM

U prilog činjenici da je proslava rođendana zaista postala trend, ali i unosan biznis ide sve veći broj internet i Facebook stranica na kojima se nude prostori, zanimljive dekoracije, usluge i hrana za dječije rođendane.

Veliki je broj novootvorenih igraonica za djecu, a većina ugostiteljskih objekata nudi i posebne aranžmane i pakete za proslave dječijih rođendana.

Teško je precizno navesti koliko proslava košta jer se nude paketi koji se razlikuju od broja djece, vremenskog perioda, dodatnih sadržaja, ali roditelji za zabavu mališana sigurno moraju izdvojiti najmanje nekoliko stotina maraka.

Sunnyland na Trebeviću mjesto je koje roditelji često biraju za dječije rođendane, a osnovni paket za 20 djece košta 280 KM. Kada se tome dodaju dodatna dekoracija, klovnovi, oslikavanje lica i slično, ta cifra bi za nekoliko sati mogla iznositi oko 800 KM. U sarajevskoj igraonici Gepetto cijena osnovnog rođendanskog paketa je između 370 KM i 570 KM, u Kinderlandu 255 KM, dok je proslava u igraonicama nešto jeftinija u ostalim bh. gradovima.

Međutim, roditelji često zakupe čitave restorane i druge ugostiteljske objekte što košta mnogo više, a naručuju i specijalno izrađene torte za koje izdvajaju i do 150 KM. Kupuju se posebni baloni i dekori, maske, odjeća, a pojedini roditelji svima koji su došli na dječiji rođendan poklanjaju vrećice sa bombonima, čokoladicama i slično.

Karnevali, sumohrvači...

Standardne proslave su nekima i dosadile, pa u posljednje vrijeme roditelji traže i dodatne sadržaje za svoju djecu, kako bi njihovi rođendani bili još neobičniji i zabavniji.

- Mi smo u ovom poslu nekih 10 godina i svake godine ne samo da se širi posao i sve veći je interes za rođendane nego postoji interes i za neke stvari koje ranije nisu bile. Prije su bili interesantni klovnovi, oslikavanje lica, šeširi, a sada sve više neke stvari koje postoje u inostranstvu, sumohrvači, lopta za hodanje po vodi, karnevalske usluge i slično. I nama je interesatno da širimo ponudu, a klijenteli se sviđaju te novine – govori za Faktor Vanja Novak, iz Partytimebh, agencije za animaciju djece.

Dodaje da se cijene njihovih usluga razlikuju od tipa proslave, broja djece i trajanja zabave.

- Naši se paketi kreću od pola sata do dva ili tri. Cijene se u prosjeku kreću od 60 do nekoliko stotina KM, a sve ovisi od trajanja, broja djece, koliko animatora je potrebno i slično – govori Novak dodajući da se zabave organizuju sa djecu svakog uzrasta od 1. pa do 16. godine.

Mnogi svjetski stručnjaci i psiholozi smatraju da megalomanskim proslavama dječjih rođendana roditelji zapravo više dokazuju i ostvaruju sebe i svoje neostvarene snove, jer im je najbitnije postalo, da se fotografije besprijekorno organizovanog rođendana mališana podijele na društvenim mrežama, kako bi dobili zavidne reakcije drugih.

Psiholog, geštalt i integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente Sabina Zijadić-Husić ističe da bi megalomanske proslave dječjih rođendana mogle negativno utjecati na djecu.  

- Svaka aktivnost u kojoj ne postoji dobar kontakt sa djetetom može negativno utjecati na dijete. Tako da ustvari nije ni pitanje koliko je skupa ili jeftina proslava rođendana, ono što je najvažnije jeste koliko je kvalitetan odnos sa djetetom. Koliko dijete jeste uopšte svjesno okruženja u kojem se nalazi, kontakta sa ljudima, prijateljskih odnosa sa svojim drugarima, povezanosti sa svojim roditeljima. Ako proslava nije samo u reklamne svrhe nije ni važno koliko košta, jer ona može biti vrlo skupa a vrlo kvalitetna. Međutim ako je nedostatak odnosa unutar te proslove, onda to može da šteti djeci. Ako je cilj da se rođendan slavi u propagadne svrhe to će svakako šteti dijetetu jer dijete nije kućni ljubimac, ono je ljudsko biće koje treba ljubav, pažnju, razmjenu prije svega, da vidi svoju vrijednost kao osoba a ne vrijednost kroz poklone ili cijenu rođendana – smatra Zijadić-Husić.

- Roditelji mogu slaviti i svoje roditeljstvo, i ako iz najveće ljubavi žele to podijeliti sa drugima onda to nije problem, problem nije cijena, već cilj – zaključuje Zijadić-Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.