open-navfaktor-logo
search
Turska
Novi snimci: Pučisti do ranih jutarnjih sati dopremali oružje
Riječ je o snimcima nadzornih kamera na kojima se jasno vidi kako pučisti do ranih jutarnjih sati helikopterima u sjedište Generalštaba turske vojske dopremaju velike količine oružja i municije
22.10.2018. u 13:55
get url
text

Anadolu Agency (AA) došla je u posjed novih snimaka koji svjedoče kako su teroristi FETO-a helikopterima prevozili oružje i municiju i satima nakon što je pokušaj vojnog udara u Turskoj osujećen u noći s 15. na 16. juli 2016. godine.

Riječ je o snimcima nadzornih kamera na kojima se jasno vidi kako pučisti do ranih jutarnjih sati helikopterima u sjedište Generalštaba turske vojske dopremaju velike količine oružja i municije.

Na snimcima se vidi kako pučisti u prvim satima pokušaja puča okupiraju kompleks Generalštaba i raspoređuju tenkove i tešku artiljeriju.

Također se vidi kako u ranim jutarnjim satima 16. jula, u trenucima kada je pokušaj puča već bio osujećen, pučisti helikopterom dovoze dodatni kontingent oružja za potrebe pučista u kompleksu.

Snimci su uvršteni i u dokazni materijal u sudskom procesu koji vodi 17. Krivični sud u Ankari. Radi se o procesu vezanom za okupaciju Generalštaba tokom puča.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.