open-navfaktor-logo
search
Zenica
Novi selektor kadeta Nermin Šabić testira buduće reprezentativce
Šabić se nada  da će nakon završetka ovog trodnevnog kampa, koji završava 14. januara, "imati jasniju sliku"
11.01.2020. u 16:14
get url
text

Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine (U16), pod vodstvom novog selektora Nermina Šabića, okupila se danas u Trening-centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici.

Šabić je na ovo probno okupljanje pozvao 35 igrača i tri golmana, ali su četvorica igrača, kako je kazao u izjavi za Fenu, opravdano otkazala dolazak, dok za potrebe treninga najavljuje da će pozvati još jednog golmana.

Nermin Šabić

-Sigurno je da je za mene ovo jedan veliki izazov, pogotovo što je ova selekcija najuspješnija omladinska selekcija našeg saveza. Preda mnom je veliki izazov. Predstoji nam praćenje, jer dosta je nepoznanica za mene u svemu ovome iz razloga što je ova selekcija mlađih uzrasta pa igrači nemaju dovoljan broj utakmica, kako reprezentativnih, tako i klupskih - ističe Šabić.

Nada se da će nakon završetka ovog trodnevnog kampa, koji završava 14. januara, "imati jasniju sliku“.

Pozvao je, kaže, igrače iz domaćih i stranih klubova, koje su mu preporučili bivši i sadašnji selektori mlađih uzrasta, kao i njegove trenerske kolege.

-Svima nam je cilj da nam ne promakne neko od igrača iz inostranstvo, jer iskustvo nam govori da smo s njima mnogo konkurentniji, jer imaju kvalitet i bolji trenažni proces, ligaška takmičenja...Nadam se da će svi igrači koji budu dobili pozive ispuniti ono što se očekuje i od njih i od mene, a to je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Naša grupa ne izgleda pretjerano teška, međutim, poučeni iskustvom ranijih kolega, moramo biti oprezni, ali smatram da pored Hrvatske, Bugarske i Lihtenštajna imamo priliku da se kvalifikujemo - kaže Šabić.

Dodaje da do kvalifikacija, koje su u oktobru ove godine, planira odigrati devet kontrolnih utakmica. Već u februaru, napominje, dva puta će igrati protiv Sjeverne Makedonije, a u martu će u Zenici biti odigran i UEFA razvojni turnir, na kojem će, osim BiH, nastupiti Rumunija i Azerbejdžan, a čeka se ime još jedne selekcije izvan Evrope.

-Možda februarske utakmice nisu u najboljem periodu, jer većina ekipa neće početi igrati. Bez obzira za to mislim da ćemo kroz ovaj kamp uspjeti selektirati 20-ak igrača koji će biti pozvani za februar. Selekciju ćemo, u hodu, nadopunjavati svim kvalitetnim dječacima - najavljuje Šabić.

Njemu će u radu asistirati selektor U15 selekcije Zoran Erbez, zatim Amir Spahić iz tuzlanske Slobode, a trener golmana je Nenad Džidić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.