open-navfaktor-logo
search
Bihać
Novi protesti zbog migrantske krize
Na nastavak sinoćnjih protesta došlo oko 100 Bišćana
21.10.2018. u 10:52
get url
text

Mirnom šetnjom građana Bihaća, danas su u gradu na Uni nastavljeni protesti zbog teške migrantske krize u kojoj se ovaj dio BiH posljednjih mjeseci nalazi.

Stotinjak građana Bihaće uputili su se prema Đačkom domu. Ova mirna šetnja predstavlja nastavak sinoć održanih protesta, kada su, između ostalog, blokirane željeznička i autobuska stanica.

Bišćani su se uputili prema bivšem Đačkom domu, jer su u tom objektu smješteni migranti. Oni su naglasili da ne žele sukobe ni probleme, javlja N1.

Za sada ovaj skup protiče bez bilo kakvih problema, a u protestima učestvuje oko 100 stanovnika Bihaća. Pretpostavlja se da je uzrok slabijeg odziva, u odnosu na sinoćnje proteste, kiša koja je počela padati u ovom dijelu zemlje.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je Patriji kako lokalne vlasti uz pomoć međunarodnih organizacija čine sve kako bi osigurali humane uslove za život migrantima na područku USK-a, ali da to ide dosta teško.

- Migrantsku krizu u BiH treba rješavati Državno ministarstvo sigurnosti, Granična policija i druge institucije BiH. Problem sa kojima se susrećemo mi u Krajini je samo posljedica tih propusta na nivou države - rekao je Fazlić.

- Migrantska kriza se rješava na Drini, a ne u Bihaću - dodao je.

Bišćani poručuju da je sigurnost u gradu ugrožena i za migrante i za stanovnike, te da traže hitnu reakciju državnih organa. Situacija sa migrantima se usložnjava kako pada temperatura.

U najavi ovog skupa iz MUP-a FBiH je rečeno kako je specijalna jedinica FUP-a u pripravnosti, kako bi se spriječila bilo kakva eskalacija.

Prema podacima MUP-a USK, od početka godine je u Bihać došlo više od 10.000 migranata, a samo u protekla dva mjeseca njih oko 5.000. Zbog povećanog broja napada migranata na stanovnike Bihaća, građani osjećaju sve veću nesigurnost, zbog čega su i odlučili da izlaskom na ulice zahtijevaju prestanak dolaska migranata u Bihać, te izmještanje onih koji su već došli izvan centra grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.