Četvrtak, 29.02.2024.

Novi protesti u centru Sarajeva: Mirna šetnja zbog stanja u Zavodu Pazarić

Ogorčeni građani  traže odgovornost i ostalih  nadležnih organa 

Mirnom šetnjom centrom Sarajeva, kojoj se odazvalo nešto više od stotinjak osoba, građani su i treći dan zaredom protestirali  zbog stanja u Javnoj ustanovi Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić. Demonstranti su od Vječne vatre krenuli ka zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.Prisutnima se obratio jedan od demonstranata Rijad Arslanagić, koji je kazao da vjeruje kako Vlada FBiH znala šta se dešava u Zavodu, te da je današnje okupljanje organizirano kako bi se spriječilo dalje neprimjereno postupanje prema štićenicima.Demonstranti su na putu ka Parlamentu FBiH zastali kraj Predsjedništva BiH, a zatim su pred sjedištem entitetske zakonodavne vlasti izrazili nezadovoljstvo zbog odluke da se na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma ne raspravlja o stanju u Zavodu. Najavili su da će naredne sedmice biti održan radni sastanak roditelja djece koja su u Zavodu i drugih udruženja na kojem će biti usaglašene buduće aktivnosti i eventualno zakazani novi protesti.

Nakon što je  zastupnica  Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić (Naša stranka) u srijedu objavila fotografije na kojim se vide vezani štićenici Zavoda, uslijedili su protesti, najprije pred Parlamentom FBiH, a zatim u četvrtak i petak pred zgradom Vlade FBiH.

Pod pritiskom javnosti Vlada FBiH je u petak na redovnoj sjednici smijenila direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću. Istovremeno, Tužilaštvo  Kantona Sarajevo je otvorilo predmet i formiralo tužilački tim koji radi na slučaju.

Nešto ranije Tužilaštvo je formiralo predmet  nakon prijave smijenjenog direktora Redžepa Salića o navodnim finansijskim malverzacijama. Uprkos tome, ogorčeni građani traže odgovornost i ostalih nadležnih organa, te bolje uvjete za život štićenika u Pazariću i adekvatniju medicinsku skrb nad njima.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh