open-navfaktor-logo
search
Okupljanje građana
Novi protest na Uborku: Zašto je u Mostaru sve veći broj oboljelih od malignih bolesti?
Rok od 10 dana je istekao, ne da nema dogovora, nego nema ni konkretnog poziva na sastanak kako bismo zajedno radili na rješavanju problema, naveli su iz Inicijative
28.12.2019. u 17:42
get url
text

Ispred deponije na lokalitetu Uborak, odakle su specijalne snage policije uklonile na silu demonstrante, koji su nekoliko dana blokirali odvoz smeća, sutra će se ponovo okupiti građani.

Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" u nedjelju u 13 sati ponovo organizuje mirni protest, za koji tvrde da je do sada možda i najvažniji.

- Iskreno vjerujemo kako ste se već svi do sada uvjerili da je naš jedini cilj – vladavina prava i zakona, pravo na normalan i dostojanstven život, bez bilo kakvih skrivenih namjera - ističu iz Inicijative.

Napominju kako je još prije par mjeseci ministrica okoliša i turizma FBiH obećala zatvoriti deponiju ukoliko se dokaže da je na nju odlagan animalni, bolnički i medicinski otpad, te dodaju kako su "to sve dokazali foto i video materijalima, kao i dokumentima".

U međuvremenu Federalno ministarstvo odbacilo je Zahtjev za izdavanjem okolinske dozvole, čime de facto deponija više nema dozvole za rad.

Ministrica je potom, ističu iz Inicijative, javno na televiziji izjavila kako će, ukoliko građani i predstavnici lokalnih vlasti ne postignu dogovor u roku 10 dana, zapečatiti deponiju.

- Rok od 10 dana je istekao, ne da nema dogovora, nego nema ni konkretnog poziva na sastanak kako bismo zajedno radili na rješavanju problema. Svi vi koji mislite da vas se ne tiče, jer ne živite u neposrednoj blizini, zapitajte se što vam se nalazi u hrani koju kupujete, kako se i kojom vodom ona uzgaja (pogotovo povrće), sjetite se da u Neretvu utiče potok Sušica gdje se nedavno desio pomor ribe, zapitajte se kakvu vodu pijemo, zapitajte se zašto je baš u HNK, a pogotovo u Mostaru sve veći broj oboljelih od malignih bolesti – poručuju iz inicijative.

Također, naglašavaju da unatoč velikim pritiscima velikog dijela građana, nikakve aktivnosti neće poduzimati dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

- Kao odgovorni građani ovoga grada, ne želimo bilo kakav nered u tom periodu, međutim, ukoliko se odmah nakon praznika problemi napokon ne počnu rješavati, građani će razmotriti sve opcije i naravno djelovati isključivo po zakonu i na bazi činjeničnog stanja - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.