open-navfaktor-logo
search
Ipak "bulazni"
Novi pokušaj diskreditacije OSA-e: Dodik napravio "aferu" jer državna institucija radi svoj posao
Koliko se aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH ne snalazi u raskoraku između vladavine zakona i vlastitih političkih i egzistencijalnih potreba, pokazuje zamjerka na račun OSA-e, prema kojoj ta Agencija "ima zadatak da pripremi inkriminaciju pojedinih političara i da to isporuči tužilaštvu"
26.06.2019. u 12:31
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smjestio je Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH u centar nove afere. Na vanrednoj konferenciji za medije, koja je u utorak održana u Istočnom Sarajevu, sa javnošću je podijelio šokantnu informaciju – OSA radi svoj posao!

- Molim vas, zapišite slijedeći broj i provjerite da li Milorad Dodik bulazni ili govori istinu. Pod brojem protokola 05/1-4-1547/19, to je protokalni broj OSA-e, u kojem je predviđeno i naloženo praćenje medija u BiH – kazao je Dodik, zatim nabrajajući medije koji su uvršteni u dokument.

Čak nezavisno o broju protokola, kojim je Dodik želio potkrijepiti svoje tvrdnje i učiniti ih kredibilnijim, sa sigurnošću se može konstatirati da aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH ovaj put ne bulazni te da zaista govori istinu.

Zadatak OSA-e, baš kao i svake druge obavještajne službe na svijetu, pratiti je pisanja svih medija, a naročito onih za koje je procijenjeno da djeluju protivno temeljnim državnim interesima. To im je posao, definiran i Zakonom o OSA-i, za kojeg su svojevremeno glasali i Dodikovi parlamentarci, te bi zapravo bilo sporno da OSA ne prati medije.

- Ovim zakonom se osniva OSABiH, koja je odgovorna za prikupljanje, analiziranje i distribuciju obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH – kaže član 1. Zakona o OSA-i, a još detaljnije te dužnosti i zadatke Agencije nadopunjuje član 5. istog zakonskog rješenja.

Ne iznenađuje činjenica da je za Dodika skandalozna i neprihvatljiva činjenica da jedna državna institucija radi svoj posao, što vjerovatno nije u skladu sa njegovim političkim ciljevima. Koliko se aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH ne snalazi u raskoraku između vladavine zakona i vlastitih političkih i egzistencijalnih potreba, pokazuje zamjerka na račun OSA-e, prema kojoj ta Agencija "ima zadatak da pripremi inkriminaciju pojedinih političara i da to isporuči tužilaštvu".

Dakle, za Dodika je sporna mogućnost da OSA prikuplja inkriminirajuće informacije o pojedinim političarima i isporučuje ih nadležnim tužilaštvima?! To joj je, u suštini, posao. Činjenica da takve zakonske ovlasti i zadaci ne idu u prilog političarima čije aktivnosti obiluju inkriminirajućim informacijama je sasvim druga priča.

Ono što je naročito zanimljivo u ovoj "aferi" jesu specifične interpretacije termina "pratiti", koje su se pojavile u medijima koje je Dodik pročitao u dokumentu. Pratiti medijske sadržaje je, za potrebe fabriciranja "afere", ekspresno evoluiralo u "prisluškivanje", "fizičko praćenje" te "pokušaj korumpiranja novinara da pišu članke koji su po volji vladajuće strukture".

Kako bi vjerodostojno pojasnili sav besmisao takve interpretacije, samo ćemo razložiti tezu prema kojoj OSA pokušava "korumpirati novinare", primjera radi, RTRS-a, Večernjeg lista ili Dnevnog avaza da pišu članke koji su po volji SNSD-a, HDZ-a ili SBB-a, stranaka koje su dio "vladajuće strukture". Dakle, OSA korumpira novinare RTRS-a da izvještavaju po volji SNSD-a, ili novinare Večernjeg lista i Dnevnog avaza da izvještavaju po volji HDZ-a, odnosno SBB-a?!

Ne tako davno je upravo Milorad Dodik javnosti prezentirao svoju listu medija koje on "prati", a koji su, tvrdio je, "strani plaćenici zaduženi za rušenje RS-a". U tom slučaju termin "praćenje" nije podrazumijevao "prisluškivanje" ili "fizičko praćenje", što se danas nevjerovatnim logičkim egzibicijama fakturiše OSA-i.

Fabriciranje afere zbog činjenice da u okviru OSA-e postoji odjel zadužen za praćenje medija zapravo je samo nastavak sličnih pritisaka na tu agenciju, kojima svjedočimo u posljednjim godinama, od afere "Ušće", u okviru koje je dokazano da nije bilo prisluškivanja srbijanskih zvaničnika, pa do navodnog prisluškivanja hrvatskih zvaničnika i biznismena, što je također utvrđeno kao neistina. Zanimljivo je da su sve navodne afere, koje su se ispostavile kao jalovi pokušaji diskreditacije OSA-e, u javnosti plasirane preko medija koje je Dodik izdvojio iz dokumenta OSA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.