open-navfaktor-logo
search
Dokumenti
Novi podaci razočarali one koji BiH predstavljaju kao terorističko leglo: Veći rizik u EU nego u BiH
Izvještaji "Mapiranje prijetnji miru i demokratiji u svijetu" i "Mir i sigurnost u 2019" ukazuju da BiH ima slabije rezultate od evropskog prosjeka u oblasti cyber sigurnosti i kapacitetu državnih institucija, ali da ima dobre rezultate u oblasti borbe protiv terorizma i energetske nesigurnosti
05.06.2019. u 18:40
get url
text
Kolinda Grabar-Kitarović i Marijana Petir
Kolinda Grabar-Kitarović i Marijana Petir

Pojedini zvaničnici iz Republike Hrvatske, ali i njihovi istomišljenici iz naše zemlje, u javnosti iznose stavove da je BiH uporište terorizma te da našoj zemlji prijeti veća opasnost od terorizma u odnosu na zemlje okruženja i članice Evropske unije (EU). Sudeći prema posljednjim izvještajima Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta, te optužbe su daleko od istine.

Izvještaji "Mapiranje prijetnji miru i demokratiji u svijetu" i "Mir i sigurnost u 2019" ukazuju da BiH ima slabije rezultate od evropskog prosjeka u oblasti cyber sigurnosti i kapacitetu državnih institucija, ali da ima dobre rezultate u oblasti borbe protiv terorizma i energetske nesigurnosti.

Sudeći prema ovom izvještaju, EU se suočava sa većim rizikom od terorizma nego BiH.

Ovu činjenicu, suprotnu ranijim optužbama hrvatske europarlamentarke Marijane Petir, primijetila je, između ostalih, savjetnica u Evropskom parlamentu Berta Herrero.

- Ovaj novi izvještaj Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta govori da je ostatak Evrope u većem riziku od terorizma nego Bosna. Žao mi je Petir, koja je tako snažno gurala lažni narativ o Bosni kao terorističkoj bazi – napisala je Herrero.

Petir je, podsjetit ćemo, kazala da "na granici sa Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju domaće stanovništvo u BiH". Te je tvrdnje, pojašnjavala je, zasnivala na izvještajima institucija EU-a, što, očigledno, ne odgovara istini. U tom kontekstu vrijedi se prisjetiti i izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju "10.000 osoba sa radikalnim namjerama u BiH".

U izvještaju Istraživačkog centra Evropskog parlamenta se pojašnjava da je BiH ranjiva na nove sigurnosne prijetnje zbog usmjerenosti resursa ka obnovi nakon sukoba i vrlo decentralizirane državne strukture.

Da većini zemalja EU-a prijeti veća opasnost od terorizma u odnosu na BiH, potvrđuje i Globalni indeks terorizma.

Kontradiktornost zvaničnih podataka institucija EU-a u odnosu na optužbe pojedinih domaćih i regionalnih zvaničnika, koje govore o BiH kao terorističkom leglu, ukazuju na maliciozne namjere tih zvaničnika koji lažnim optužbama na račun BiH nastoje ostvariti vlastite političke ciljeve koji uglavnom idu na štetu države BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.