open-navfaktor-logo
search
Rahić pisao Vučiću
Novi Pazar se pretvara u srbijanski Wuhan: Zaraženo 60 ljekara i sestara, teže slučajeve prebacuju u Beograd
Koronavirusom zaraženo je 20 ljekara i gotovo 40 medicinskih sestara Opće bolnice u Novom Pazaru. 
24.06.2020. u 15:43
get url
text

Potvrdio je to direktor bolnice Meho Mahmutović. Zaraženi su sinoć hitno prebačeni u Beograd na liječenje.

Mahmutović je ocijenio da je virus mutirao i rekao da pacijenti, koji su se posljednjih dana javljali za pomoć, imaju znatno težu kliničku sliku.

- Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u posljednjih petnaestak dana ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljem i malaksalošću - izjavio je Mahmutović za tamošnje lokalne medije. 

Mahmutović je kazao da se epidemija brzo širi i da je bolnica veoma blizu maksimalne popunjenosti. Dodao je da je jučer 12 pacijenata transportovano u beogradski Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa.

Informacija da će u nekoliko škola u Novom Pazaru biti ponovljen kombinovani test sa male mature, bila je povod potpredsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), zaduženom za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma Esadu Rahiću da se otvorenim pismom obrati predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Rahić je napisao da je vijest zaprepastila roditelje, učenike i nastavnike iz ovog grada, zato što je "izvjesna grupa na društvenoj mreži plasirala rješenje testa“. 

- Novi Pazar je jedan od najugroženijih gradova u Republici Srbiji i svakim danom broj oboljelih se drastično povećava. Novi Pazar se polako, ali sigurno pretvara u srbijanski Wuhan – napisao je Rahić objašnjavajući aktuelnu situaciju da je Zavod za javno zdravlje Novi Pazar saopćio da je samo u nedjelju i ponedjeljak kod 76 građana potvrđeno prisustvo koronavirusa i da je samo jučer 12 pacijenata transportovano u KBC Bežanijska kosa, a 7 sanitetskih vozila Hitne službe transportovalo je veliki broj Novopazaraca, zaraženih koronavirusom, u KC Kragujevac. Naši građani umiru. Novi Pazar je obavijen tugom, strahom i neizvjesnošću - upozorio je Rahić. 

Rahić konstatuje da u takvim okolnostima ministar, bez obzira na posljedice za učenike, nastavnike i roditelje, da u Novom Pazaru ponovi polaganje kombinovanog testa. Da li je preči i prioritetniji test i tvrdoglavost ministra prosvjete ili zdravlje stotina učenika, nastavnika i njihovih porodica? U ime svih njih, potpredsjednik BNV-a moli predsjednika Vučića da zaustavi i spriječi ovakvu eventualnu odluku ministra prosvjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.