open-navfaktor-logo
search
Humanost
Novi Pazar: Pokrenuta akcija za pomoć učenicima u Srebrenici
Novi Pazar nadaleko je čuven po svojim humanim građanima, spremnim da se u svakom momentu solidarišu i pomognu u situacijama kada i gde je to potrebno.
26.12.2020. u 12:22
get url
text

Takva je i inženjerka šumarstva Amila Pejdah Balić. Ona je u najvećem gradu regije Sandžak pokrenula akciju prikupljanja nastavnih sredstava potrebnih obrazovno-vaspitnom procesu, a za učenike Prve osnovne škole u Srebrenici.

Ova humana inženjerka akciju je pokrenula nakon što je u medijima čula da učenicima u školi u Potočarima nedostaju knjige i obavezna školska lektira.

- Kada sam pročitala tu vest, nisam mogla da ostanem ravnodušna. Obuzele su me emocije i rešila sam da se odazovem njihovom pozivu za pomoć. Stupila sam u kontakt sa nastavnicom škole u Potočarima, Edisom Hrnjičić Mehmedanović u cilju da pomognem da se osigura potrebna lektira. Nastavnica mi je rekla da je lektira u međuvremenu osigurana. Nisam odustajala, rekla sam da mogu da osiguram naslove za njihovu biblioteku koji učenicima mogu biti neobavezna lektira. Saznala sam da im osim lektire nedostaju i nastavna sredstva, didaktička pomagala i rekviziti za fizičko vaspitanje, pa sam riješila da istrajem u svojoj namjeri i pomognem koliko budem mogla - priča Pejdah Balić.

Ona je u akciju koja protiče uspešno, uključila samo svoju porodicu i najbliže prijatelje.

- Akciju sam odlučila da sprovedem u krugu svoje porodice i najbližih prijatelja. Od svojih drugarica dobijam donacije u vidu knjiga, slikovnica, društvenih i didaktičkih igara, lopti, vijača i ostalih rekvizita za fizičko - rekla je Pejdah Balić.

Akciju će sprovoditi do kraja decembra. Prikupljenu pomoć planira lično uručiti nastavnici i učenicima škole u Srebrenici, ako to situacija sa aktuelnom pandemijom koronavirusa bude dozvoljavala. Planira da u Novom Pazaru kasnije pokrene sličnu akciju za učenike u Srebrenici u koju će uključiti cijelu zajednicu, svjesna da će se Novopazarci odazvati zbog empatije i solidarnosti prema bratskom narodu Srebrenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.