open-navfaktor-logo
search
Protesti
Novi neredi u SAD-u nakon što je policija pucala Afroamerikancu u leđa, objavljeno vanredno stanje
Afroamerikanac Jakob Blake (29) kojem je policija u nedjelju pucala u leđa u gradu Kenoshi u američkoj saveznoj državi Wisconsin paraliziran je i bori se za život, kazali su u utorak članovi njegove porodice i advokati.
26.08.2020. u 08:50
get url
text

Meci su smrskali dio kičme i izazvali paralizu od struka naniže.

Ranjavanju su u automobilu svjedočila trojica Blakeovih sinova, stara tri, pet i osam godina, potvrdili su advokati. Pucnjavu je snimio prolaznik, a snimka se ubrzo proširila po društvenim mrežama, te izazvala bijes građana zbog novog u nizu slučajeva policijskog nasilja prema Afroamerikancima.

Blake je pokušao prekinuti svađu dvije žene da bi policajac u njega ispalio sedam metaka, iako nije bilo naznaka da je naoružan, rekao je advokat, pišu američki mediji. Iz policije nisu dali nikakvo objašnjenje zbog čega je njihov službenik pucao, a pokrenuta je istraga.

Novi slučaj je izazvao proteste u Kenoshi, a guverner Wisconsina objavio je vanredno stanje, najavivši mobilizaciju Nacionalne garde. Neredi su u ponedjeljak navečer buknuli i u drugim dijelovima SAD-a, uključujući Portland, Oregon, Seattle, Madison, Wisconsin i Minneapolis, navodi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.