open-navfaktor-logo
search
Mržnja
Novi napadi na džamije i rasistički grafiti pokazatelji su rasta islamofobije u Francuskoj
U Francuskoj su u kratkom periodu izvedeni višestruki islamofobični napadi, uključujući napade na dvije džamije na jugoistoku i rasističke, antimuslimanske grafite ispisane na ulicama na zapadu te zemlje.
29.12.2021. u 13:30
get url
text

Lokalni mediji javljaju da su dvije džamije u gradovima La Mure i Domene bile mete rasističkih napada koji su se dogodili jučer u jutarnjim satima.

Vjernici koji su došli na sabah-namaz ispred džamije u La Mureu su našli kante sa gomilama smeća ispred tog vjerskog objekta kojim upravlja turska zajednica. Vandali su oštetili i poštanski sandučić i ulazna vrata džamije.

Na zidu džamije ispisani su islamofobični grafiti poput “Muslimani su štetočine“.

Uporedo s tim, osoba za koju se vjeruje da je bila pijana, ušla je 27. decembra navečer u džamiju u gradu Domene, načinila materijalnu štetu i na papirnatom stolnjaku napisala poruku kojom optužuje imama i zajednicu za poticanje na terorizam.

Napadač je uspio pobjeći iz džamije.

Tužitelji su pokrenuli istragu o napadu, snage sigurnosti istražuju postoji li povezanost između dva napada.

Islamofobični, rasistički grafiti na gradskim zidinama

Rasistički grafiti usmjereni protiv muslimana i drugih manjina također su ispisani na zidovima u središtu grada Chateau-Gontier u regiji Pays de la Loire.

Vlasti su pokrenule istragu o tim napadima.

Na Twitteru je francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin poručio da podržava muslimane u La Mureu i Chateau-Gontieru te da su takvi gnusni postupci protivni republikanskim vrijednostima.

Eskalacija mržnje

U saopćenju Koordinacijski odbor turskih muslimana u Francuskoj (CCMTF) navodi da su antimuslimanske, rasističke i ksenofobične ideje u porastu u Francuskoj te da su muslimani izloženi direktnim napadima.

Ističući da su muslimani svjedoci eskalacije mržnje prema njima zatvaranjem džamija, napadima na njihove bogomolje i islamofobičnim grafitima, iz CCMTF-a su pozvali na osudu tih napada i na procesuiranje počinitelja.

Francuska zatvara džamije

Kontroverznim zakonom o "anti-separatizmu" usvojenim u augustu, Francuska je pooštrila kontrolu nad muslimanskim ustanovama, bogomoljama i poznatim muslimanskim pojedincima.

Međunarodna zajednica, posebno Ujedinjene nacije, kao i nevladine organizacije i organizacije za ljudska prava kritizirale su francusku vladu zbog ciljanja i marginalizacije muslimana.

Usljed inspekcijskih nadzora koji su ove godine po nalogu francuskog MUP-a obavljeni u 99 džamija, zatvorena je 21 džamija, a protiv njih šest pokrenut je sudski postupak.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.