open-navfaktor-logo
search
Dostavljen sudu
Novi nalaz vještaka: Bombaš Željko Stevanović i dalje opasan za okolinu
Oni bolesnici koji imaju najteže oblike psihijatrijske bolesti, poput Stevanovića, mogu cijeli život provesti u ustanovi zatvorenog tipa, ali i pored strogo propisanog zatvorenog tipa liječenja pacijenti poput njega se ipak puštaju na slobodu
12.11.2018. u 20:26
get url
text

Stručni tim vještaka Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio je novi medicinski nalaz Osnovnom sudu Banja Luka u kojem se navodi da je Željko Stevanović (52) iz Banje Luke, osuđen zbog bombaškog napada i ubistva, i dalje opasan po okolinu, saznaje Srpskainfo.

U skladu sa zakonom, od suda je zatraženo da se Stevanović i narednih godinu dana liječi na akutnom odjeljenju ove ustanove.

Detaljan izvještaj vještaka dostavljen je nedavno u banjalučki sud, u čijoj nadležnosti se nalazi slučaj liječenja bombaša ubice vozača "Autoprevoza" Bore Topića (55), koji je tokom suđenja proglašen neuračunljivom osobom.

– Medicinski nalaz se dostavlja na svakih godinu dana, kako to nalaže zakon, a suština posljednjeg nalaza jeste da je Stevanovićevo zdravstveno stanje nepromijenjeno, te da je i dalje opasan za okolinu – objasnio je izvor iz pravosuđa.

U skladu sa detaljnom medicinskom dokumentacijom o teškom psihičkom stanju u kojem se nalazi Stevanović, Osnovni sud Banja Luka bi u što skorijem periodu trebao donijeti odluku o produženju prisilnog liječenja osuđenog bombaša u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Posljednje rješenje datira iz decembra prošle godine, što je ujedno bilo četvrto po redu rješenje banjalučkog suda od izvršenja zločina, kojim je liječenje ubici u psihijatrijskoj klinici produženo za godinu dana.

Izvor Srpskainfo blizak pravosuđu RS objasnio je kako se, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, nakon utvrđivanja krivice psihijatrijskog bolesnika sprovodi i vanparnični – građanski postupak pred nadležnim osnovnim sudom.

– U ovom postupku razmatra se nalaz psihijatra i utvrđuje vrijeme koje će osuđeni psihijatrijski bolesnik provesti u ustanovi zatvorenog tipa. Maksimalan period koji se jednim sudskim rješenjem može odrediti je godinu dana. Nakon tog perioda sud ponovo razmatra isti slučaj i tako sve dok postoji opravdanost liječenja psihijatrijskog bolesnika – objasnio je izvor.

Oni bolesnici koji imaju najteže oblike psihijatrijske bolesti, poput Stevanovića, mogu cijeli život provesti u ustanovi zatvorenog tipa.

Međutim, i pored strogo propisanog zatvorenog tipa liječenja pacijenti poput Stevanovića se ipak puštaju na slobodu! Tako je Stevanović u aprilu prošle godine i pored teške dijagnoze pušten kući na takozvani "terapijski vikend".

Stevanović je u pratnji sestre otišao na terapijski vikend u Banja Luku, povodom godišnjice smrti njegove majke.

Podsjetimo, vještaci su tokom suđenja utvrdili da je Stevanović natprosečno inteligentna osoba koja je oboljela od teške duševne bolesti – paranoidne šizofrenije.

Stručnjaci su još ranije jednoglasno istakli da bi se tragedija najvjerovatnije izbjegla da su službe odreagovale na vrijeme, odnosno nakon što je Stevanović prvi put napao na imovinu pokojnog Topića.

Stevanović je u novembru 2013. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora, jer je zapalio Topićev automobil, a na presudi koja nije imala klauzulu pravosnažosti pisalo je: "odustati od žalbe, jer je optuženi duševno bolestan"!

Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog lječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača "Autoprevoza" Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Budžak.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici, Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 sati. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera koje pamti Banja Luka. U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.