open-navfaktor-logo
search
Vizuelni identitet
Novi logo Centralne banke BiH od 1. januara
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 1. januara 2022. godine, počinje s primjenom novog loga koji će biti korišten u svim vrstama komuniciranja i javnog prezentiranja institucije. 
30.12.2021. u 11:10
get url
text
Centralna banka BiH

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijenit će dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine. Proces izrade rješenja novog loga CBBiH podstaknut je potrebom za unapređenjem i modernizacijom vizuelnog identiteta institucije.

Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika. Heksagon je oblik koji simbolizuje haromoniju i balans, a na njemu je zasnovana jedna od najsavršenijih prirodnih formi, pčelinje saće. Unutrašnjost heksagonalnog znaka riješena je nizom linija različitih vrijednosti koje stvaraju aktivnu i dinamičnu igru unutrašnjeg prostora. Tako kreirane partiture u međusobnom odnosu formiraju karakterističan trokut koji je zaživio kao definirajući simbol države Bosne i Hercegovine.

Znak svojom fragmentiranom strukturom priziva formu gnijezda. Gnijezdo kao simbol, internacionalno, sugeriše kompleksnost, sofisticiranost, predanost, znanje, atmosferu doma, zaštićenosti, sigurnosti. Svi pomenuti atributi odražavaju viziju i misiju banke kao centralne finansijske institucije države. Znak je definisan kompleksnom strukturom elemenata koji odražavaju kompleksnost djelovanja ove institucije, a njihova naglašena vertikalna postavka sugerišu rast i prosperitet, navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.