Radi se o Milošu Lučiću, 34-godišnjaku koji se izjašnjava kao Crnogorac, čime je zadovoljio jedan od neophodnih uvjeta za dobijanje podrške parlamentarne većine, s obzirom da je dogovoreno da se na tu poziciju imenuje osoba iz reda Ostalih. Drugi uvjet je da se radi o nestranačkom kandidatu.

Lučič je završio Ekonomski fakultet na Univerzitetu za poslovne studije u Istočnom Sarajevu, a zaposlen je u banci u Sarajevu.

Lučić zvanično nije član DNS-a, ali jeste njegov brat Mladen, koji je u fokus javnosti prošle godine dospio kada je posredstvom svoje firme "Legend" kupio dionice Nove banke u vrijednosti od 1,47 miliona KM.

Mladen Lučić je vijećnik DNS-a u Općinskom vijeću Istočne Ilidže, a mediji u entitetu RS su ranije isticali da je blizak prijatelj Nenada Nešića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika DNS-a. Prije šest godina, tačnije uoči Općih izbora 2014. godine, bio je suorganizator koncerta Svetlane Ražnatović.

Njegov se poslovni uspjeh, piše Capital, veže sa političkim usponom Nenada Nešića. Lučićeva firma "Legend" bila je, tvrde, "ekskluzivni" prodavač sirovina za posipanje puteva nakon što je na čelo kompanije Putevi RS-a zasjeo Nešić.

Prije tri godine je Mladenu Lučiću zapaljen automobil, a nakon Općih izbora 2018. godine saslušavan je zbog sumnje da je sa drugim aktivistima DNS-a kupovao glasove za Nešića. Prošle godine je također dospio u fokus javnosti kada je, navodno, prijetio zastupniku Srpske demokratske stranke (SDS) Darku Babalju da će ga ubiti. Protiv njega je Policijska uprava Istočno Sarajevo podnijela izvještaj zbog krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti.

Podsjećamo, prvi kandidat za ovu poziciju bio je Draško Aćimović, ali je nakon unutarstranačkih sukoba u DNS-u ta odluka promijenjena, te je Božović predložen za kandidata. Da bi Lučić bio izabran na poziciju državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, potrebna mu je podrška Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.